Brusel odsoudil referendum na Krymu jako nelegální, zpřísní sankce

předseda Evropské komise José Barroso

předseda Evropské komise José Barroso Zdroj: CTK/AP

Nedělní referendum o připojení Krymu k Rusku je nelegální, nelegitimní a Evropská unie jeho výsledek neuzná. Ve společném prohlášení to uvedli předseda Evropské komise José Barroso a Herman Van Rompuy, který předsedá jednáním unijních států.

Oba bruselští politici opět odsoudili porušení ukrajinské suverenity, vyzvali ruskou armádu ke stažení a zdůraznili potřebu přímých jednání mezi vládami v Moskvě a v Kyjevě. Připomněli také, že ve snaze takový vývoj podpořit, projednají v pondělí ministři zahraničí zemí EU možná další opatření z unijní strany.

V prohlášení tak zástupci Evropské unie potvrdili, že unie připravuje druhý stupeň sankcí vůči těm, kdo porušují ukrajinskou suverenitu. O přípravě sankcí rozhodl mimořádný unijní summit 6. března. Zavedeny mají být v případě, že spolu Rusko a Ukrajina, byť třeba prostřednictvím mezinárodních mechanismů, nezačnou jednat a nedoberou se výsledku.

Sankce už se podle diplomatů intenzivně chystají, týkat se mají zákazů cest do EU a zmrazení majetku konkrétních lidí a jimi ovládaných firem. Zástupci unijních zemí o seznamu osob jednají celý víkend, poslední schůzka velvyslanců se zřejmě odehraje v pondělí, těsně před jednáním samotných ministrů zahraničí. Jeden ze zúčastněných diplomatů řekl, že v otázce panuje velká míra konsensu.

Třístupňové sankce Bruselu
Sankce proti konkrétním osobám narušujícím ukrajinskou suverenitu jsou druhým stupněm třístupňového přístupu EU k ukrajinské krizi, který byl dohodnut na mimořádném summitu 6. března. Už tehdy se EU rozhodla zmrazit jednání o vízové liberalizaci a nové základní smlouvě upravující hospodářské vztahy bloku a Ruska. Zmrazeny byly také přípravy na účast členů skupiny ekonomicky vyspělých zemí G7 na summitu skupiny a Ruska v letovisku Soči.
Třetí stupeň sankcí, který EU popsala jen vágně jako „dalekosáhlé hospodářské důsledky“, by zřejmě přišel ve chvíli další eskalace napětí v oblasti. Už ve čtvrtek se lídři zemí a vlád EU scházejí v Bruselu na pravidelném unijním summitu.

Referendum, které se dnes odehrává na Krymu za přítomnosti ruských vojsk, je podle unie v rozporu s ukrajinskou ústavou i mezinárodním právem. Podobný postoj jako EU zastávají také Spojené státy i vláda v Kyjevě. Rezoluci v podobném duchu v Radě bezpečnosti OSN Rusko vetovalo, Čína se zdržela, ostatní členové rady jej podpořili.

Řešení ukrajinské krize musí být podle Van Rompuye a Barrosa založeno na územní celistvosti, suverenitě a nezávislosti Ukrajiny, v rámci její ústavy a při dodržení mezinárodních standardů. „Evropská unie má zvláštní odpovědnost za mír, stabilitu a prosperitu na evropském kontinentu a bude tyto cíle prosazovat všemi dostupnými prostředky,“ poznamenali oba unijní představitelé.