Brusel plánuje vznik evropského žalobce, bude stíhat podvody na dotacích

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Podle odhadů přijde rozpočet EU kvůli podvodům přibližně o 13 miliard korun ročně. Proto přišla Evropská komise s návrhem zřídit Úřad evropského veřejného žalobce, který by stíhal delikty poškozující finanční zájmy unie.

Dnes byla odhlasována průběžná zpráva, která návrh podporuje a zároveň upozorňuje na některá rizika a nedostatky. V této souvislosti je v Evropě vítána i snaha české vlády, která požaduje efektivnější čerpání z evropských fondů a zamezení korupčnímu jednání.

Stíhání trestných činů nyní spadá do pravomocí členských států, jenže mnohé podvody mají přeshraniční charakter. Nově zřízený celoevropský Úřad veřejného žalobce by měl efektivně využívat stávajících národních struktur státních zastupitelství, díky čemuž se významně sníží i náklady na jeho provoz.

Z EU k národnímu soudu

Unie by tak do budoucna mohla nově jednat v trestněprávních záležitostech týkajících se jejích finančních zájmů, prostřednictvím úřadu vést vyšetřování a skrze soustavu národních státních zastupitelství provádět procesní úkony. Po ukončení vyšetřování a sestavení obžaloby by byly případy předány příslušnému národnímu soudu.

„Krok směrem ke sbližování trestněprávních norem považuji za správnou cestu, jak snížit počet podvodů s evropskými penězi. Je však politováníhodné, že některé členské státy se nechtějí projektu vůbec účastnit pod již tradiční záminkou porušení principu subsidiarity (politická zásada, podle níž se rozhodování a zodpovědnost ve veřejných záležitostech má odehrávat na tom nejnižším stupni veřejné správy – pozn. red.),“ uvedl Europoslanec Vojtěch Mynář (ČSSD), který působí ve Výboru pro rozpočtovou kontrolu EP.

„Pro další vývoj v České republice bude velmi důležitý výsledek plánované výjezdní delegace Výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu. Ta proběhne v posledním březnovém týdnu a má pomoci české vládě předcházet korupčnímu jednání při čerpání evropských fondů,“ dodal Mynář.

Věra Jourová: Složitý zákon korupci nevymýtí