Brusel signalizuje benevolentnější přístup k rozpočtovým hříšníkům

Renzi, Hollande

Renzi, Hollande Zdroj: ctk

Členské země Evropské unie, které porušují rozpočtová pravidla, by mohly získat více času na úsporná opatření, pokud navrhnou důvěryhodné plány reforem. Vyplývá to z materiálu, který představila Evropská komise. Ta chce tímto způsobem podpořit oživení evropské ekonomiky.

Podle pravidel stanovených v Paktu stability a růstu jsou horní hranicí pro rozpočtový schodek tři procenta hrubého domácího produktu, limitem pro státní dluh je 60 procent HDP. Evropská komise má za úkol zajistit dodržování těchto pravidel. K tomu může využít právní kroky, jejichž výsledkem mohou být vysoké pokuty.

Komise nicméně uvedla, že země porušující pravidla by mohly získat větší volnost při veřejných investicích i při strukturálních reformách. To podle agentury Reuters snižuje pravděpodobnost tvrdých postihů pro rozpočtové provinilce, jako jsou například Francie a Itálie. Rozpočtový deficit Francie překračuje tříprocentní limit již řadu let. Komise začátkem března rozhodne, zda zemi vyměří pokutu, která by mohla činit až 4,2 miliardy eur (119 miliard korun), píše Reuters.

Disciplinárním krokům by mohla čelit rovněž Itálie. Ta sice nepřekračuje tříprocentní limit pro rozpočtový schodek, potýká se však s velmi vysokým veřejným dluhem, který se navíc dál zvyšuje. Paříž i Řím nyní požadují více času ke konsolidaci veřejných financí. Tvrdí, že tvrdá úsporná opatření by pouze zhoršila stav jejich ekonomik.