Bruselský masakr probudil Evropu, islamisté ukázali její zranitelnost

Belgičtí vojáci hlídkují u sídla Evropské komise

Belgičtí vojáci hlídkují u sídla Evropské komise Zdroj: CTK

Po sebevražedných bombových útocích v belgické metropoli je celá Evropa na nohou. Státníci i lidé v ulicích vyjadřují Belgičanům svou solidaritu, policie pátrá po spolupachatelích a média si kladou otázky, jak podobným tragédiím předejít. K odpovědnosti za úterní krveprolití se přihlásil Islámský stát a pohrozil, že další podobné údery budou následovat.

Atentát, při němž zemřely tři desítky lidí a odhadem 270 utrpělo zranění, provedli bratři Khalid a Ibrahim El Bakraouiové. Jeden se s náloží na těle odpálil na letišti, druhý v metru. Policie se snaží identifikovat ještě atentátníka z letiště a zároveň pátrá po jejich komplici, který je na útěku. Na bruselském předměstí Schaerbeeku našli policisté peroxid vodíku, hřebíky a jiné předměty na výrobu bomby, nechyběla ani vlajka Islámského státu.

Belgičané včera v poledne uctili oběti minutou ticha, v zemi probíhá třídenní smutek. Pietní akce se pořádaly v mnoha městech po celém světě. Belgická vláda svolala ministry zemí EU na schůzku, kde hodlá diskutovat o dalším postupu, měla by proběhnout dnes. Britský premiér David Cameron včera svolal výjimečnou schůzku nouzového výboru Cobra a slíbil, že bude úzce spolupracovat s belgickou stranou.

Posílení hranic

Některé evropské ultrapravicové strany využily incidentu k tvrdé kritice imigrační politiky EU, která je podle nich příčinou podobných útoků. I umírněnější politici nicméně vyslovili názor, že je nezbytné zpřísnit kontrolu hranic nebo na letištích.

Česká armáda v reakci na atentát vyčlenila 550 vojáků, kteří budou pomáhat policii na letištích, nádražích a dalších místech se zvýšenou koncentrací lidí. V Praze působí 350 vojáků ze čtvrté brigády rychlého nasazení, po stovce vojáků odjelo podle slov mluvčího generálního štábu i do Jihomoravského a Moravskoslezského kraje.

Proč právě Brusel?
To, že islamisté udeřili právě v Bruselu, má řadu důvodů.
Mezi hlavní patří, že bruselská čtvrť Molenbeek je ghettem imigrantů z muslimských zemí, z nichž je asi třetina bez práce. Zdejší izolovaná komunita je výjimečně úrodnou půdou rodící stále nové extremisty. Do syrské války jich odešlo z Belgie bojovat nejméně 470, tedy třikrát více než z USA.
Islámský stát mnohé rekruty z ciziny po absolvování tréninku vysílá zakládat teroristické buňky do jejich domovských zemí a jedenáctimilionová Belgie tak čelí extrémnímu riziku. Belgická policie je navíc považována za jednu z nejméně efektivních v Evropě.