Bude muset Španělsko žádat o pomoc? Hlasy z vlády to naznačují

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Trhy dluhopisů zavírají Španělsku dveře a kvůli rizikové přirážce jsou zápůjční náklady pro vládu už neúnosně vysoké, poznamenal dnes španělský ministr financí Cristóbal Montoro. Naznačil tím podle některých expertů, že Španělsko možná bude muset požádat eurozónu o určitý typ finanční pomoci. Výnosy španělských dluhopisů se pohybují blízko kritické hranice sedmi procent. Část analytiků ale míní, že Montoro spíš svým výrokem tlačí na Německo a ECB, aby hledaly efektivní způsob, jak zemi pomoci.

Trh se obává, že španělské banky podkopané velkým objemem špatných úvěrů do realit a zadlužené autonomní oblasti budou potřebovat desítky miliard eur ze státního rozpočtu. To by mohlo výnosy dluhopisů dál zvyšovat a Španělsko by muselo požádat o finanční pomoc podobně jako před ním Řecko, Irsko a Portugalsko.

Riziková přirážka desetiletých španělských dluhopisů vůči bezpečným německým dosáhla v pátek rekordního maxima 5,48 procentního bodu. „Riziková přirážka říká, že trh nemá pro Španělsko dveře otevřené. Dává najevo, že jako stát máme problém s přístupem na trh v době, kdy potřebujeme refinancovat naše dluhy,“ řekl Montoro v rozhlasové stanici Onda Cero.

Ministr dodal, že ve čtvrtek Madrid otestuje trhy aukcí víceletých dluhopisů v hodnotě až dvou miliard eur. Popřel ale zprávy některých médií, podle nichž Německo a Francie nutí Madrid k přijetí pomoci.

Naopak vysoce postavený zdroj agentuře Reuters před dnešní telekonferenci finančních představitelů slupiny G7 potvrdil, že Berlín tlačí vládu v Madridu, aby pomoc od EU pro své banky přijala . „Španělé to nechtějí. Jsou příliš hrdí. Je to fatální arogance,“ řekl zdroj k postoji Madridu k žádosti o pomoc.

Euro po výrocích Montora oslabilo

„Nemyslím si, že trhy jsou pro Španělsko zavřené. Domnívám se, že chtěl Montoro říct něco jiného,“ řekl agentuře Reuters analytik francouzské banky BNP Paribas Patrick Jacq. „Pokud půjdou španělské výnosy dál nahoru, bude to v určité fázi pro Španělsko velký problém, zatím je to ale zvládnutelné,“ dodal.

Kurz eura, který předtím v Asii výrazně oživil, po vyjádření z Madridu klesl o 0,6 procenta na 1,2415 USD. Výnos španělských desetiletých dluhopisů ale klesl pod 6,4 procenta, což je stále pod kritickou hranicí sedmi procent. Také index madridské burzy vzrostl dopoledne o 1,5 procenta, což bylo více než dvojnásobné tempo proti růstu indexu akcií zemí eurozóny Euro STOXX 50.

Španělsko chce pro své banky přímou podporu z ESM

Obavy z toho, že se Španělsko nedokáže za tak vysokých nákladů delší dobu refinancovat, vyjádřil v minulých dnech i premiér Mariano Rajoy. Ten stále více vyzývá Evropu k podpůrným krokům a podle analytiků tím apeluje na Evropskou centrální banku, aby obnovila program nákupů vládních dluhopisů na trhu. O krizi v eurozóně se zaměřením na Španělsko dnes bude jednat telekonference finančních šéfů skupiny G7.

Španělsko si letos potřebuje půjčit na vyrovnání splatných dluhů kolem 82 miliard eur. Navíc musí pomoci splatit dluhy oblastí za asi 16 miliard eur a slíbilo už bankovnímu domu Bankia pomoc 19 miliard eur. Po uzavření nezávislého auditu bankovního systému bude chtít Madrid pomoci i ostatním bankám a snaží se získat v eurozóně podporu pro plán umožnit bankám získat přímou podporu ze záchranného fondu ESM, což by nebylo vázáno na plnění přísných podmínek, jako kdyby si peníze z ESM půjčila vláda. Německo jako hlavní plátce do ESM ale takovouto formu pomoci odmítá.