Bulharská vláda padla. ČEZ licenci zatím udrží

Demonstrace proti ČEZ v Bulharsku

Demonstrace proti ČEZ v Bulharsku Zdroj: ctk

Bulharský regulační úřad zmírnil své připomínky k ČEZ a jeho bulharské distribuční společnosti licenci zatím ponechá. Proces o odebrání licence však pokračuje. Ještě před tím oznámila bulharská vláda v čele s premiérem Bojkem Borisovem, že podá demisi. Odchod kabinetu je podle médií reakcí na masové demonstrace vyvolané vysokými cenami za odběr elektrické energie, jejichž terčem je i bulharská pobočka české energetické firmy ČEZ.

Bulharský regulační úřad zmírnil úterní prohlášení premiéra Bojka Borisova o údajném odebrání licence firmě ČEZ. Podle zástupce úřadu Andona Rokova licence odebrána nebyla, úřad zatím zkoumá rozsah případných pochybení. Proces směřující k odebrání licence byl nicméně zahájen. Další výsledky mají být známé v dubnu. Za energetický koncern se dnes postavil ministr Financí Kalousek.

„Energetická společnost ČEZ se v Bulharsku nedopustila ničeho, co by bylo možné označit za hrubé porušení licenčních podmínek. Firma dodržuje legislativu Bulharska i Evropské unie,“ řekl dnes po jednání vlády ministr Kalousek (TOP 09). Ministr financí vyjádřil přesvědčení, že správní řízení s ČEZ bude vedeno férově a v duchu pravidel Evropské unie. Pokud by tomu tak nebylo, jsou společnost i český stát, jako její akcionář, podle Kalouska připraveny podniknout veškeré potřebné právní kroky k ochraně investice. Proti cenám elektřiny protestovaly v minulých dnech tisíce Bulharů, kterým kvůli mrazivému prosinci a delší době zúčtování vzrostly platby. Bulhaři totiž neplatí pravidelné zálohy, ale elektroměry se jim odečítají každý měsíc. Protesty, které vyšší účty vyvolaly dnes přispěly k pádu bulharské vlády. Do budovy parlamentu se ráno dostavil celý kabinet. Poslanci měli původně hlasovat o vládních změnách, jež Borisov počátkem týdne ohlásil ve snaze uklidnit demonstranty. Z funkce ministra financí a vicepremiéra premiér již v pondělí odvolal Simeona Ďankova.

„Nechci být svědkem krveprolití v ulicích, nehodlám přihlížet, jak budovu parlamentu ohrazují ostnatým drátem“ řekl premiér poslancům. „Stát potřebuje novou dávku důvěry, o směrování vlády rozhoduje lid,“ uvedl. Dodal, že z tohoto důvodu se vláda rozhodla odstoupit.

Pozicí Borisovova kabinetu v posledních dnech otřásla vlna demonstrací, které se rozšířily do všech velkých bulharských měst. Dnes se podle médií ve Varně pokusil o sebeupálení mladý muž, už druhý od počátku týdne.

Bojko BorisovBojko Borisov | reuters

„Dostali jsme moc od lidu, nyní ji lidu vracíme,“ řekl Borisov v emotivním projevu. „Za poslední čtyři roky jsme usilovali o to nejlepší pro naší zemi, každá kapka krve je ale pro nás ostudou,“ řekl premiér. Neuvedl ale, zda se po odchodu vlády změní datum parlamentních voleb, které se v Bulharsku mají uskutečnit 7. července.

V Bulharsku se opakuje krizová situace z roku 1997, kdy musela tehdejší socialistická vláda odstoupit po vlně protestů vyvolané bankovní krizí a hyperinflací. Borisov, bývalý tělesný strážce někdejšího komunistického diktátora Todora Živkova, se pokusil podobnému scénáři vyhnout, ale jeho dřívější náskok v preferencích před opozičními socialisty kvůli problému s cenou energie rychle zmizel.

Ještě v úterý Borisov přitom bojovně prohlašoval, že bude „bojovat až do konce“. Tvrdil, že odchod vlády by se za nynějších okolností rovnal katastrofě.

Bulharsko zvýšilo o 13 procent ceny elektřiny už loni v červenci, ale domácnosti změnu začaly tíživě pociťovat až nyní, během zvýšeného odběru v zimním období. Borisovovo úterní rozhodnutí snížit ceny za odběr o osm procent mohlo podle analytiků situaci jen krátkodobě uklidnit, ale tíživou situaci s vysokou nezaměstnaností a nízkými příjmy obyvatel změnit nemohlo.

Výběr problematických kauz české energetické společnosti ČEZ v poslední době:
AlbánieNa jaře 2009 získal ČEZ většinový podíl v albánském distributorovi elektřiny. Společnost CEZ Shpërndarje se koncem loňského roku dostala do sporu s albánskými úřady, které ji obvinily z toho, že na škodách dluží zhruba miliardu dolarů. Koncem ledna odebral regulační úřad firmě CEZ Shpërndarje licenci na distribuci elektřiny s odůvodněním, že nezajistila dovoz elektřiny a neinvestovala do rozvodné sítě. ČEZ již oznámil, že chce vyvolat mezinárodní arbitráž.
BosnaČEZ podepsal v květnu 2007 s Republikou srbskou v Bosně a Hercegovině dohodu o vytvoření společného podniku pro plánovaný energetický projekt za 1,4 miliardy eur (přibližně 39 miliard korun). Projekt zahrnoval výstavbu uhelné elektrárny Gacko II., modernizaci elektrárny Gacko I. a rozšíření těžby v přilehlém uhelném dole na východně země. V roce 2009 se ČEZ z projektu stáhl a podal návrh na arbitráž proti partnerům v projektu. Podle lednového vydání týdeníku Euro by měly být první výsledky známy nejdříve koncem letošního roku.
BulharskoPočátkem února zasáhly Bulharsko protesty proti vysoké ceně elektřiny. Demonstranti se dožadovali znárodnění regionálních struktur zahraničních poskytovatelů energie - českých společností ČEZ a Energo-Pro a rakouské EVN. Distribuční společnost ČEZ Bulgaria dostala od bulharských orgánů pokutu 15 tisíc leva (necelých 200 tisíc korun) za prohřešky proti zadávání veřejných zakázek a energetický regulátor DKEVR v úterý zahájil proces odebrání licence.
Dostavba TemelínaV srpnu 2009 zahájil ČEZ výběrové řízení na výstavbu dvou bloků jaderné elektrárny Temelín. Do tendru se přihlásil americký Westinghouse, ruský Atomstrojexport a francouzská Areva. Právě Arevu ČEZ loni v říjnu z výběrového řízení vyřadil. Francouzi si stěžovali u antimonopolního úřadu, který v listopadu vydal opatření, podle něhož ČEZ zatím nesmí podepsat smlouvu s případným vítězem. Kritici dostavby upozorňují na problematickou návratnost vložených investic. ČEZ kvůli tomu po státu chce garanci minimální výkupní cenu energie. Taková podpora by však mohla narazit na nesouhlas EU.
Investice do solární energetiky ČEZ v nedávné minulosti odkoupil od různých investorů jejich solární elektrárny. Některé obchody však v médiích vyvolávají pochybnosti. Například obří solární parky u Ralska a Mimoně na Českolipsku ČEZ koupil od firmy Amun.Re s nejasnou vlastnickou strukturou, za kterou se podle tisku mohli skrývat vlivní lobbisté.
Prodej dolů MibragLoni v létě se ČEZ stáhl ze společnosti Mibrag, která je třetí největší těžební společností v Německu. Poloviční podíl ve firmě prodal ČEZ vlastníkovi druhé poloviny dolů, společnosti Energetický a průmyslový holding, kterou ovládají finanční skupiny PPF, J&T a podnikatel Daniel Křetínský. Letos v únoru se v tisku objevila informace o tom, že policie prověřuje ČEZ kvůli podezření z nevýhodného prodeje Mibragu.
Prodej I&C EnergoPočátkem února vyzval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) vedení ČEZ, aby prověřilo okolnosti prodeje společnosti I&C Energo. Firmu dodávající zařízení pro elektrárny (mj. patří mezi možné dodavatele pro Temelín) a provozovatele energetických sítí prodal ČEZ v roce 2008 maďarské skupině MOL. Ta podle MfD vzápětí uzavřela na I&C Energo předkupní smlouvu s nizozemskou firmou Yellowraazd. Tu krátce předtím založil právník Josef Brož, mající podle deníku těsné vazby na někdejšího generálního ředitele ČEZ a nynějšího předsedu dozorčí rady Martina Romana. Brož nicméně popřel, že by měl on nebo Roman na obchodu osobní zájem.