BusinessEurope: Na dohodě EU s USA vydělají výrobci aut či léků

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Jean-Pierre Martineau via Flickr

Připravovaná obchodní dohoda mezi Evropskou unií a Spojenými státy by mohla výrazněji pomoci textilnímu, automobilovému či farmaceutickému průmyslu v Evropě. Uvedla to Luisa Santosová, šéfka pro mezinárodní vztahy Konfederace evropského podnikání (BusinessEurope). Prý to ale neznamená, že jiné sektory by z chystané ambiciózní dohody mohly těžit méně.

Díky dojednané smlouvě o volném obchodu mezi EU a USA (oficiálně Transatlantickému obchodnímu a investičnímu partnerství TTIP) by se textilní a keramický průmysl nemusel tolik potýkat s relativně vysokými cly do USA, řekla Santosová.

Z regulatorního hlediska by dohoda mohla přinést výhody automobilovému, chemickému a farmaceutickému průmyslu, kde se firmy vyvážející do USA potýkají s potížemi v podobě rozdílných norem, standardů nebo systému certifikací. Nelze z toho ale usuzovat, že jiné sektory by z budoucí dohody mohly těžit méně, uvedla Santosová, jejíž organizace má členy ve 33 zemích Evropy.

„Na rozdíl od jiných (obchodních) dohod je toto jediná dohoda, kde máme jednomyslnou podporu ze všech sektorů,“ řekla Santosová na okraj setkání s novináři. Pro organizaci je to podle ní dobrý ukazatel, že „přínos by mohl být pro všechny“.

Projednávaná smlouva TTIP by mohla vést k vytvoření zóny volného obchodu mezi dvěma významnými světovými ekonomickými hráči, jejichž souhrnný objem hrubého domácího produktu (HDP) představuje zhruba polovinu světové ekonomické produkce. Hrubý domácí produkt EU, která má zhruba půl miliardy obyvatel, loni činil 17,5 bilionu dolarů.

Dohoda zřejmě zvýší HDP obou stran

Různé nezávislé studie podle BusinessEurope ukazují, že dohoda TTIP by mohla zvýšit produkt unie o dalších zhruba půl procenta ročně. Obdobné zvýšení (o téměř 0,6 procenta) by dohoda mohla přinést ekonomické produktivitě Spojených států, jejichž populace je o více než třetinu menší a loňský HDP dosahoval 16,7 bilionu dolarů. České ministerstvo práce a obchodu loni v říjnu uvedlo, že České republice by dohoda mohla přinést zvýšení HDP až o 0,6 procenta a s tím i tisíce pracovních míst.

Konkrétnější podoba dohody, kterou za členské státy EU dojednává Evropská komise, po skoro dvou letech od začátku vyjednávání zatím neexistuje. BusinessEurope se ale domnívá, že TTIP bude mít více pozitivních než negativních aspektů. Dohoda by prý mohla nastartovat hospodářský růst v Evropské unii, a to právě prostřednictvím zahraničního obchodu, který by dohoda podle jejích stoupenců mohla usnadnit.

Menší ochrana spotřebitelů i životního prostředí, namítají kritici

Kritici ale tvrdí, že dohoda může vést ke snížení standardů ochrany spotřebitelů, životního prostředí nebo sociálních jistot. Neshody panují také uvnitř Evropského parlamentu, bez jehož souhlasu budoucí konečný text nebude moci vstoupit v platnost. Europoslanci by o svých postojích vůči obsahu budoucí TTIP mohli jednat v červnu.