Být Fed obchodní bankou, už by zkrachoval

Zaměstnanci newyorské burzy s napětím sledovali vystoupení šéfa Fedu.

Zaměstnanci newyorské burzy s napětím sledovali vystoupení šéfa Fedu. Zdroj: ctk

Na trhu sílí spekulace, že americká centrální banka Fed spustí příští měsíc další kolo odkupu státních dluhopisů a dalších aktiv za „vytištěné“ peníze. Evropská centrální banka (ECB) zase pokračuje v nákupech dluhopisů problémových zemí eurozóny. Takové chování vůdců měnové politiky vedlo analytiky nizozemské banky ING k rozboru otázky, zda může zbankrotovat centrální banka.

„Při neochotě vlád nadále stimulovat ekonomiku se naděje investorů opět obracejí k centrálním bankám,“ myslí si spoluautor studie a ekonom ING Teunis Brosens. „Základní jmění Fedu je 51,8 miliardy dolarů, tedy pouhých 1,8 procenta z jeho aktiv. Nad jakoukoli komerční bankou s takovýmto kapitálovým polštářem by dávno vyhlásili insolvenci a nechali ji zavřít,“ podotýká Brosens. Evropská centrální banka pro změnu drží řecké, irské, portugalské, španělské a italské obligace za 110,5 miliardy eur. Přitom možný odpis minimálně části hodnoty těch řeckých je velmi pravděpodobný.

„Když dnes centrální banky potřebují peníze, prostě si je vytisknou,“ připomíná Brosens. Technicky tedy centrální banka nemůže nikdy zbankrotovat. To ale neznamená, že skokový nárůst v účetních rozvahách Fedu a ECB nemůže způsobit problémy. Tím hlavním by mohla být inflace. „Pokud se hromadí ztrátové obchody, musí centrální banka vytisknout více peněz, než by si přála, a to je v případě centrálních bank cílujících inflaci, jako je Fed a ECB, v rozporu s jejich primárními záměry,“ stojí ve zprávě ING.