Cameron Britům slíbil referendum o členství v unii po roce 2015

David Cameron

David Cameron Zdroj: ctk

Britský premiér David Cameron dnes přislíbil vyhlášení referenda o setrvání země v Evropské unii po britských parlamentních volbách v roce 2015. V dlouho očekávaném projevu o vztahu země k unii Cameron řekl, že když se EU zásadně nezmění, je riziko, že Británie bude směřovat k odchodu z ní.

Cameron oznámil, že referendum vypíše v první polovině funkčního období příštího parlamentu, tedy do začátku roku 2018. Lidové hlasování tedy bude moci vyhlásit, jen když jeho konzervativci v příštích volbách zvítězí.

Potřebujeme zásadní změnu, řekl Cameron o unii. Bez ní „je nebezpečí, že Evropa selže a britský lid bude směřovat k odchodu (z EU),“ dodal. „Nechci, aby se to stalo. Chci, aby Evropská unie byla úspěšná.“

Současně dal najevo, že si přeje, aby Británie zůstala „přesvědčeným a aktivním“ členem reformované Evropské unie. Podle něj je ale deziluze veřejnosti z unie největší, jaká kdy byla. „Je na čase, aby se Britové vyjádřili. Je na čase, aby se tato evropská otázka v britské politice vyřešila,“ prohlásil.

Cameronova vláda hodlá znovu projednat vztah Londýna s Bruselem a toto nové uspořádání přeložit Britům v referendu. „Až vyjednáme toto uspořádání, nabídneme britskému lidu referendum s velmi jasnou volbou, zda zůstat v EU za těchto nových podmínek, nebo zcela odejít. Bude to referendum o setrvání, nebo odchodu,“ zdůraznil premiér.

Šéf britské vlády je pod tlakem protievropských konzervativních poslanců, stejně jako rostoucích preferencí rovněž protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP). Na druhou stranu jsou proti referendu o členství a proti zpochybňování místa Británie v unii opoziční labouristé, vládní liberální demokraté a britští byznysmeni. Také americká vláda dala otevřeně najevo, že si přeje setrvání Británie v EU.

Šéf labouristické opozice Ed Miliband reagoval na předem zveřejněné výňatky z projevu slovy, že „David Cameron je slabý premiér, který se řídí podle své strany a ne národními ekonomickými zájmy“.