Cameron se chystá uzdravit Británii

David Cameron

David Cameron Zdroj: CTK/AP

Náprava „zlomené společnosti“ se stala prioritou britské vládní agendy. V ambiciózním proslovu to voličům vzkázal premiér David Cameron. Odmítá, že by za vlnou nepokojů, která minulý týden způsobila v Londýně a dalších městech škody za 200 milionů liber a stála život pět lidí, byla neutěšená ekonomická situace útočníků.

„Nepokoje nebyly otázkou chudoby, ale chování. Lidí lhostejných k rozdílu mezi dobrem a zlem, lidí s pokroucenou morálkou, lidí, kterým naprosto chybí zdrženlivost,“ řekl Cameron. S „pomalým morálním kolapsem“ se jeho vláda chce vypořádat různými formami. Jednou z nich má být plán ministerstva práce odebrat sociální dávky každému, komu bude prokázáno jakékoliv zapojení do nepokojů. Koaliční liberální demokraté návrh kritizují jako příliš nákladný a kontraproduktivní. Petici, jež po obdobném kroku volala, však podepsalo dvě stě tisíc lidí. Podle údajů vlády žije v Británii asi 120 tisíc potenciálně problémových rodin.

Předseda labouristů Ed Miliband premiérovu reakci označil za povrchní. „Ti, kteří mluví o zvráceném chování bezmocných, by měli stejnou měrou hovořit o zvráceném chování těch u moci,“ komentoval Cameronův projev s odkazem na nedávné skandály ve vyplácení poslaneckých náhrad i aféru kolem odposlechů v bulvárním nedělníku.

Na Camerona se snesla kritika i od vedení policie za rozhodnutí povolat jako poradce legendárního amerického policejního šéfa Williama Brattona, jehož taktika „nulové tolerance“ pomohla výrazně snížit zločinnost v New Yorku a Los Angeles. „Přijde mi, že pokud musíte v Los Angeles bojovat se 400 gangy, vaše taktika není asi příliš efektivní,“ rýpnul si do Brattonovy práce Hugh Orde, jeden z hlavních kandidátů na šéfa Scotland Yardu.

„Styl policejní práce ve Státech se fundamentálně liší od našeho stavu,“ dodal. Už minulý měsíc poslanci smetli Cameronův návrh, že by se Bratton mohl stát novým šéfem londýnské metropolitní policie s odůvodněním, že pozici by měl zastávat Brit. Scotland Yard je bez oficiálního vedení od července, kdy kvůli skandálu s odposlechy rezignoval Paul Stephenson.

Dvousečné moderní technologie

Debata o nepokojích se stočila i na roli nových médií v organizování násilností. Útočníci se jejich prostřednictvím často domlouvali, což vede k hlasům volajícím po rozšíření pravomocí vlády, aby podobné služby mohla v případě „potřeby“ zablokovat. Nová média však slouží i druhé straně barikády. Scotland Yard například přes službu Flickr žádá veřejnost o pomoc s identifikací útočníků.