Cameronova kampaň funguje, počet přívrženců brexitu se prudce snížil

Londýn, ilustrační foto

Londýn, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

První průzkum mezi britskými voliči od uzavření dohody mezi Británií a Evropskou unií ukazuje, že Britové jsou ohledně setrvání či odchodu země z unie rozděleni zhruba na polovinu. Uvedl to dnes na svém webu britský deník The Times. O členství Británie rozhodnou Britové v červnovém referendu.

Podle ankety ústavu YouGov, jehož výsledky The Times zveřejnil, je nyní pro odchod z EU 38 procent obyvatel, zatímco zachovat členství jich chce 37 procent. Zbylých 25 procent respondentů uvedlo, že se dosud nerozhodlo, nebo že se hlasování nezúčastní.

Snaha britského premiéra Davida Camerona zaměřit pozornost na hrozbu, jakou by podle něj představoval odchod z Evropské unie pro bezpečnost a ekonomiku země, se zdá být úspěšná, domnívá se list. Od pátku, kdy premiér jím navrženou dohodu o reformách s unií uzavřel, podle The Times totiž prudce klesl počet přívrženců odchodu.

Camerona a další odpůrce takzvaného brexitu (odchod Británie z EU) dnes podpořila skupina bývalých vysokých velitelů britské armády. V otevřeném dopise, který zveřejnil portál deníku The Telegraph, 13 generálů a dalších vysokých důstojníků zdůraznilo, že Británie by byla mimo unii méně bezpečná. Musí podle nich zůstat v EU, aby se mohla dobře bránit současným bezpečnostním hrozbám.

Bezpečnostní výzvy

„Dnešní Evropa čelí řadě vážných bezpečnostních výzev. Od nestability na Blízkém východě a sílícího Islámského státu po návrat nacionalismu a agresivity Ruska. Británie se bude muset těmto výzvám postavit, ať je uvnitř či mimo Evropské unie. Ale uvnitř EU jsme silnější,“ stojí v dopise někdejších šéfů generálního štábu a dalších špiček britských ozbrojených sil.

Cameron sjednal s EU minulý týden dohodu, jíž podmiňoval svou podporu setrvání země v unii. Stanovil datum referenda na 23. června a vyzval občany, aby hlasovali proti „brexitu“. Vést kampaň za odchod země z unie se přesto rozhodlo i pět Cameronových ministrů.

Jeden z odpůrců členství v unii, britský ministr spravedlnosti Michael Gove, dnes zpravodajské stanici BBC řekl, že vyjednaná dohoda není právně závazná, jak tvrdí premiér. Gove varoval, že Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku ještě může některé části dohody zrušit. Hlavní britský prokurátor Jeremy Wright ale BBC vzápětí ujistil, že dohoda je „nezrušitelná“. Dodal, že o právní závaznosti dohody není přesvědčen jen on, ale i vládní a unijní právníci.