Část bulharského ČEZu je v rukou „největší kriminální organizace“

Významný podíl v bulharských pobočkách českého energetického koncernu ČEZ vlastní firmy, které patří do nechvalně proslulého obchodního impéria jménem TIM. Neformální uskupení TIM je podle bulharských investigativních novinářů největší kriminální organizací v zemi.

Skupina TIM kontroluje 25-procentní podíl v bulharské firmě ČEZ Electro a 5 procent akcií ČEZ Distribution. Vyplývá to z finanční zprávy bulharského ČEZu za poslední čtvrtletí loňského roku, kterou má E15 k dispozici. Skupina TIM koupila akcie ČEZ vloni na podzim na burze prostřednictvím své společnosti Chimimport a dalších firem od bulharského státu. Ten předtím ve dvou bulharských dcerách ČEZu držel 33 procentní podíl.

Z elitních vojáků se stali vymahači

Neformální uskupení TIM vzniklo na začátku 90. let původně jako bezpečnostní firma. Založili ji bývalý členové elitní námořní jednotky Tichomir Ivanov Mitev, Ivo Kamenov Georgiev a Marin Velikov Mitev. Z počátečních písmen jejich křestních jmen se skládá název původní firmy. „Na začátku 90. let provozovali bezpečnostní firmu, která se také zabývala vydíráním a výběrem výpalného,“ říká pro E15 Atanas Čobanov, šéfredaktor investigativního portálu bivol.bg.

Před skupinou TIM varoval už v roce 2005 tehdejší americký velvyslanec v Bulharsku James Pardew v tajné depeši, kterou před dvěma lety zveřejnil server WikiLeaks. Skupina TIM byla v roce 2005 Pardewem charakterizována jako jedna z nejnebezpečnějších kriminálních organizací v Bulharsku zabývající se praním špinavých peněz, prostitucí nebo pašováním drog.

Bulharský Jan Palach přinesl osvětu

„Změnili se, snaží se očistit. Posunuli se ke kriminalitě bílých límečků,“ říká dnes Čobanov, který pro investigativní portál pracuje z Paříže. Redakce bivol.bg prý má důkazy o tom, že TIM používá peníze z penzijních fondů na vlastní investice, což zákon zakazuje.

Až donedávna se o aktivitách TIM neměli obyčejní Bulhaři mnoho možností cokoli dozvědět, média o skupině příliš nepsala. Změnil to až „bulharský Jan Palach“, mladík, který se v únoru upálil na protest proti aktivitám TIM: „Pro média to byl bod zlomu,“ říká Čobanov.

Šestatřicetiletý Plamen Goranov se upálil před radnicí v černomořské Varně, kde TIM sídlí. Goranov ze sebe udělal lidskou pochodeň na protest proti zkorumpovanému starostovi Varny Kirilu Jordanovi, který je na TIM napojen. „Bulharsko protestuje proti vysokým cenám elektřiny. To, co se děje ve Varně, je ale úplně něco jiného. Tady se protestuje proti mafii,“ říká Čobanov.

Majitelé TIM jsou považováni za nejbohatší a nejvlivnější podnikatele v zemi. Do jejich impéria patří například aerolinky Bulgaria Air, banka CCD, chemický holding Chimimport a několik médií. Majetek skupiny se odhaduje na jednu až dvě miliardy eur, ve více než 150 firmách skupiny pracuje na 30 tisíc zaměstnanců.

Rozhovor se šéfem ČEZu v Bulharsku Petrem Dokládalem

Reportáže E15.cz z Bulharska:

Nenávist vůči ČEZ opadla, lidé viní systém

V ČEZu teď mají napilno a pracují i o víkendu

Komentáře:

Miroslav Zámečník: Žádná náhoda, ale zákonitost

Pavel Páral: Do rajčat

Michal Šnobr: Balkánské potíže ČEZ nejsou náhoda