Češi a Slováci míří ke sdílení armád. Začne se letectvem

Jas-39 Gripen

Jas-39 Gripen

Česko a Slovensko by měly pokročit od pouhé spolupráce armád obou zemí ke skutečnému sdílení kapacit, řekl po jednání vlád obou zemí český premiér Petr Nečas. V Uherském Hradišti podepsali ministři obrany obou zemí, tedy Alexandr Vondra a Martin Glváč, protokol týkající se zajištění vojenského letového provozu.

Obě země plánují společný nákup radiolokační techniky a zkoumají možnosti sdílení radarového pokrytí. Oblast armádní spolupráce chce Nečas se slovenským premiérem Robertem Ficem „velmi výrazným způsobem popostrčit“. Český premiér připomněl, že obě armády vycházejí ze stejných kořenů, jsou si jazykově blízké a podobné jsou i „firemní kultury“ obou armád.

Sblížit by se mohl výcvik, vzdělávání i logistika, ale prohloubení spolupráce je možné také u bojových jednotek. „Koneckonců společné působení v některých zahraničních misích ukázalo, že naše dvě armády jsou nesmírným způsobem kompatibilní a operabilní. Tohoto musíme využít,“ podotkl Nečas.

Připomněl, že obě země řeší problém konsolidace veřejných financí, ale zároveň chtějí být dobrými spojenci v rámci NATO a neškrtat tedy do nekonečna ve svých obranných rozpočtech. Právě sdílení obranných kapacit by proto mohlo být cestou, jak efektivně nakládat s výdaji na obranu.

„Za méně peněz se dá společně udělat víc, než když to obě země dělají individuálně,“ podotkl Fico. Nečasova slova uvítal a prohlásil, že je ministra obrany své vlády připraven politicky ovlivňovat tak, aby se svým českým partnerem hledal hlubší formy spolupráce než jen výměnu informací či stáže důstojníků.

Jednání přineslo i další výsledky. Česká republika a Slovensko budou spolupracovat v otázkách jaderné energetiky, kterou hodlají prosazovat i v rámci EU. „Obě země mají silný průmyslový potenciál a bez stabilních a cenově dostupných dodávek elektrické energie se neobejdou,“ uvedl Nečas.

Při pokračování zasedání v Trenčíně zase ministr dopravy Pavel Dobeš se slovenským ministrem životního prostředí Peterem Žigou podepsali dohodu o prodloužení splavnosti vodní cesty Otrokovice - Rohatec v česko-slovenském pohraničí, Baťova kanálu. Ten patří k největším turistickým atrakcím Zlínského a Jihomoravského kraje.