Češi prolomili eurosummity, v Bruselu zatlačí na disciplínu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Česko se bude moci minimálně jednou ročně účastnit zvláštních summitů zemí eurozóny. Podmínkou je, že se připojí ke Smlouvě o stabilitě, koordinaci a řízení hospodářské a měnové unie, která má zpřísnit fiskální politiku a zabránit opakování současné dluhové krize. Vyjednávači Česka, Polska a Švédska tento důležitý požadavek dokázali prosadit a udržet ještě před vrcholným jednáním lídrů členských zemí Evropské unie. Ti se na pozvání unijního prezidenta Hermana Van Rompuye sjedou do Bruselu dnes.

Představitelé států platících eurem se původně chtěli scházet samostatně a země s vlastní měnou z těchto jednání vyloučit. Proti tomu tvrdě protestovalo Polsko s podporou Česka. Varšava dokonce řekla, že v takovém případě pakt nepodepíše. Maximalistický požadavek, aby se polští zástupci účastnili každé vrcholné schůzky euroklubu, sice nakonec neprošel, odchod Poláků od úmluvy však už nehrozí.

Česko trvá také na tom, aby bylo v textu jasně řečeno, že kromě nově navrženého stropu ročního strukturálního deficitu 0,5 procenta hrubého domácího produktu dále platí i Pakt stability a růstu. Tedy maxima pro schodek veřejných financí ve výši tří procent HDP a pro zadlužení státu 60 procent. Za jejich překročení musí být rovněž stanoveny sankce.

„Česká republika doufá, že tato smlouva pomůže zvýšit rozpočtovou odpovědnost, a tím důvěryhodnost eurozóny a jejího fungování,“ řekla deníku E15 velvyslankyně při EU Milena Vicenová.

Z dnešního mimořádného summitu má vzejít konečné znění úmluvy, který by státníci podepsali na další Evropské radě začátkem března.