Česko kvůli ebole nabízí Guineji zřízení epidemiologického centra

Boj s ebolou v západní Africe (ilustrační foto)

Boj s ebolou v západní Africe (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Česká republika nabízí v rámci pomoci v boji s epidemií eboly zřízení epidemiologického centra v africké Guineji. Uvedl to náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa. Česko je podle něj toho názoru, že rozvojové země by měly mít šanci získávat potřebné vakcíny za dostupné ceny.

„I když se zdá, že nejakutnější část (epidemie) je za námi, myslíme si, že bychom si z této katastrofy měli dvě věci vzít,“ poznamenal Tlapa. Prvním poučením je podle něj právě potřeba úzké spolupráce s postiženými zeměmi, druhým pak nutnost diskuze s rozvojovými státy o možnostech jejich přístupu k očkování populace v podobných případech.

„Myslíme si, že takové země by měly mít za výhodných finančních podmínek přístup k vakcinaci,“ podotkl náměstek.

Oficiální lék zatím není

Na ebolu, což je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a vnitřní krvácení, zatím žádná oficiálně schválená vakcína neexistuje. Několik nadějných preparátů však lékaři testují.

Podle dva dny starých údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) si epidemie eboly dosud vyžádala 6388 obětí, nakaženo je touto smrtící nemocí už kolem 18 tisíc lidí. Velké množství nakažených přibylo v posledních dnech zejména v západoafrické Sieře Leone. Země během minulého týdne zaznamenala 397 nových případů, což je třikrát více než v dalších dvou nejvíce postižených zemích, Libérii a Guineji dohromady.