Česko žádá evropský soud o zrušení dvou rozhodnutí Evropské komise

Euro (ilustrační foto)

Euro (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Karlis Dambrans via Flickr

Česká republika se na konci března obrátila na Tribunál Soudního dvora EU se žalobami, kterými se domáhá zrušení dvou rozhodnutí Evropské komise. Plyne to z dubnového přehledu českých kauz, kterými se nyní evropský soud zabývá. V obou sporech jde dohromady v přepočtu o více než sto milionů korun.

Česko napadlo lednové rozhodnutí Evropské komise, podle kterého by měla země vrátit přes 2,1 milionu eur (přes 56 milionů korun) vyplacených v minulosti jako dotace vinařům na ochranu vinic před zvěří a ptactvem. ČR z unijních peněz proplácela od roku 2009 vinařům náklady na „boj se špačky“, tedy například plašičky na ptáky, střelivo či školení, jak vinohrady chránit. V roce 2013 komise oznámila, že taková podpora není možná a od té doby už také nic propláceno není.

Letos v lednu však evropská exekutiva rozhodla, že Praha má do unijní pokladny vrátit dotace vyplacené v letech 2010 až 2012. Česká strana s tím nesouhlasí a v žalobě argumentuje tím, že tyto dotace byly součástí českého pětiletého programu podpory, který komise znala a neměla proti němu námitky.

Předchozí kroky

Praha navíc 30. března požádala evropský soud, aby zrušil další lednové rozhodnutí komise, podle kterého má Česká republika unii předat skoro 54 milionů korun takzvaných „vlastních zdrojů“, tedy vybraného cla. Podle komise země neudělala dost pro to, aby peníze poskytla. Podle české strany naopak komise svým rozhodnutím porušila právo země na spravedlivý proces, protože jí neumožnila dostatečně se obhájit.

Věc totiž vznikla poté, co Česko nedokázalo vybrat clo za kamínkové zapalovače, deklarované jako výrobky z Laosu, které ovšem ve skutečnosti pocházely z Číny. Doměřené clo se ale úřadům získat nepodařilo, protože dovozce neměl v Česku žádný exekucí postižitelný majetek.

„Vlastní zdroje“ tvoří většinu unijního rozpočtu. Tradičně mezi ně patří právě cla na dovoz ze zemí mimo unii, část z očekávaného zisku z daně z přidané hodnoty a největším dílem jsou příspěvky členských zemí počítané podle výkonnosti jejich ekonomiky. Celkem se nyní soud EU nebo jeho tribunál zabývají 18 případy, v nichž figuruje Česká republika nebo české fyzické či právnické osoby.

Jana Plamínková: Dotací na čističku Praha asi nedostane, EU nás diskriminuje