Česku hrozí vyschnutí penězovodů z EU. Musíme si najít spojence i mimo region, tvrdí Pospíšil

Evropská komise

Evropská komise Zdroj: Pixabay

Peníze z fondů Evropské unie by se v příštím desetiletí mohly rozdělovat podle nových kritérií, více vyhovujících Španělsku či Itálii. Europoslanec a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil ovšem dodává, že Česko má šanci popsaným změnám zabránit. V podobném duchu mluví i ředitel think-tanku Europeum Vladimír Bartovič.

Země visegrádské čtyřky by v rámci nového víceletého rozpočtu pro období 2021 až 2027 mohly přijít o desítky miliard korun, které by místo nich získaly jihoevropské státy, jež byly nejvíce zasažené finanční krizí. Deník Finacial Times informoval o tom, že se Evropská komise při rozdělování fondů nechce zaměřit jen na hrubý domácí produkt na hlavu, ale řadu dalších ekonomických i politických kritérií.

Podle ředitele think-tanku Europeum Vladimíra Bartoviče může částečně jít i o potrestání zemí střední a východní Evropy. „Na druhou stranu se už dlouho diskutovalo o tom, že by kohezní politika neměla být přidělována jen na základě ukazatele HDP,“ doplnil Bartovič s tím, že finální verze zřejmě nebude tak dramatická a dojde mezi všemi státy ke kompromisu.

S tím souhlasí i bývalý eurotajemník Tomáš Prouza. „V konečném důsledku se tento návrh bude schvalovat jednomyslně, takže všichni budou muset v něčem ustoupit,“ dodal Prouza. Podle něj je nyní důležité, aby si Česká republika především vytyčila své priority a o nich pak vyjednávala.

Důležitost dalšího jednání zdůraznil i europoslanec a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. „Musíme se pokusit najít spojence i mimo náš region a společně s nimi proti možným změnám tímto směrem bojovat,“ uvedl Pospíšil. „Víceletý finanční rámec, což je takový sedmiletý rozpočet Unie, navrhuje Komise, ale musí ho pak schválit jednomyslně Rada, což nám dává šanci změnám zabránit,“ vysvětlil europoslanec.