Chemický útok zabil 1300 lidí, hlásí syrská opozice. Damašek to popírá

Oběti útoku ve městě Douma

Oběti útoku ve městě Douma Zdroj: ctk/ap

Až 1300 lidí mělo podle syrské opozice zahynout při dnešním bombardování a plynovém útoku. Státní televize označila zprávy opozice za zcela nepravdivé, stejně se vyjádřily vláda i armáda. Jejich cílem je prý odvést pozornost expertů OSN, kteří přijeli do Sýrie před několika dny prověřit informace o údajných předchozích chemických útocích.

Opozice zprvu informala o desítkách a později o zhruba 500 mrtvých, později zástupce opozice George Sabra upřesnil bilanci na 1300 obětí. Šéf opoziční koalice Ahmad Džarba požádal Radu bezpečnosti OSN, aby kvůli této události svolala mimořádné zasedání. Vyzval zároveň experty OSN, kteří jsou v Sýrii, aby dějiště dnešních útoků navštívili. Pro inspekci místa se vyslovila také Liga arabských států a také Evropská unie požaduje okamžité a důkladné vyšetřování.

Británie by považovala za šokující vystupňování syrské krize, pokud se zprávy o chemických útocích potvrdí. Londýn vyzval syrskou vládu, aby umožnila inspektorům dějiště útoků prohlédnout. Britský ministr zahraničí William Hague chce, aby o útoku jednala RB OSN. Také francouzský prezident François Hollande řekl, že požádá OSN, aby poslala na místo útoku personál a aby tento útok vyšetřila.

Syrská státní televize už ráno zprávy o použití chemických zbraní popřela. Podle ní je cílem rozptýlit inspektory OSN. Podobně útok popřela syrská armáda, podle níž jde o naprosto nepodložené zprávy a o hysterii potápějící se opozice. „To není pravda. Veškeré informace na to téma jsou vymyšlené a mají zmást inspektory,“ řekl syrský velvyslanec v Moskvě Rijád Haddad.

Inspektoři jsou na v Sýrii od neděle. Vede je švédský vědec Ake Sellström. Švédské agentuře TT sdělil, že útok by se měl vyšetřit, avšak vysoký počet obětí, o němž se hovoří, se mu zdá podezřelý. „Zní to jako něco, co by se mělo prověřit. Záleží na tom, zda o to generálního tajemníka OSN požádá některý z členských států OSN,“ řekl telefonicky agentuře. Jakmile bude vznesena formální žádost, musí prý ale také s přístupem inspektorů na místo souhlasit Damašek. Švédský ministr zahraničí Carl Bildt vyzval na Twitteru Damašek, aby inspektory na místo pustil.

Podle Ramího Abdar Rahmána, který situaci popisuje z exilového sídla opozice v Londýně, dopadaly rakety s hlavicemi naplněnými plynem z letadel a byly odpalovány rovněž ze země. Syrská vláda podle něj vede rozsáhlou ofenzivu proti východním a západním předměstím metropole, protože právě tato místa ovládá opozice. „Je to masakr spáchaný chemickými zbraněmi. Návštěva týmu OSN je žert. (Prezident) Bašár (Asad) dal světu najevo, že si z nich nic nedělá,“ sdělil jeden z aktivistů agentuře Reuters.

Na internetu se začaly objevovat snímky mrtvých uložených v místnostech. Jsou mezi nimi děti a ženy. Těla nejsou povětšinou zakrvavená a nenesou známky zranění. „Mnoho mrtvých jsou ženy a děti. Když je sem přivezli, měli rozšířené zornice, studené končetiny a pěnu u úst. Lékaři říkají, že jsou to typické příznaky působení nervového plynu,“ řekla zdravotní sestra citovaná agenturou Reuters. „Útok se odehrál ve tři hodiny ráno (02:00 SELČ). Většina z těch lidí zemřela doma,“ tvrdí zdroj agentury.

První zprávy o tom, že prý v Sýrii zabíjely i chemické zbraně, přišly letos v březnu. Opozice a armáda se obvinily z útoků navzájem. Damašek souhlasil nakonec s tím, aby některé z nahlášených případů prošetřili odborníci OSN. Dvacet jich do Sýrie dorazilo tuto neděli. Jejich úkolem je potvrdit nebo vyvrátit zprávy o útocích, ale kdo je spáchal, řešit nemají. Povolení mají k prověření tří lokalit. Sýrie není signatářem Úmluvy o zákazu vývoje, výroby, skladování a použití chemických zbraní. Odhaduje se, že má velké zásoby sarinu a také yperitu.

Tereza Zavadilová: Z arabského jara dýchá evropská zima