Chorvatská policie vyslýchala „prezidenta“ Liberlandu Jedličku

Vít Jedlička

Vít Jedlička Zdroj: Jan Husak, Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Chorvatská policie v sobotu večer zadržela Čecha Víta Jedličku při pokusu vstoupit na území samozvaného státu Liberland. Po výslechu byl dnes propustěn. Jedlička vyhlásil Liberland v polovině dubna na, jak on tvrdí, území nikoho mezi Srbskem a Chorvatskem.

Chorvatské i srbské úřady ale popírají tvrzení, že jde o území nikoho, o které nemá nikdo zájem. Ve skutečnosti jde o oblast, kterou si nárokují oba balkánské státy. Problém vyplynul z toho, že část hranice mezi nimi vytyčuje řeka Dunaj, která v tomto úseku změnila tok.

Podle Jedličky si chorvatští policisté nedokázali poradit s tím, že přes hranici, mimo schengenský prostor odcházely stovky lidí. Je to pro ně nová situace, protože obvykle lidi proudí z opačného směru, uvedl šéf Liberlandu po propuštění.

O budoucím fungování samozvaného Liberlandu nebo ochraně hranic z chorvatské strany se pak prý bavil i se soudcem ve městě Beli Manastir. „On v té věci nemohl nijak rozhodnout, protože my jsem žádnou hranici nepřekročili, my jsem na hranici Liberlandu čekali na chorvatskou policii,“ říká Jedlička. Pak byl propuštěn.

Případem se bude zabývat ještě soud vyšší instance a podle Jedličky se celá věc může táhnout měsíce.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí David Frous řekl, že jednotlivé konzulární případy úřad nekomentuje. Obecně však podle něj platí, že pokud se český občan obrátí na české zastupitelské úřady s žádostí o pomoc, vyjdou mu „v rámci možností a dané situace vstříc“. Samotnou Jedličkovu ideu Liberlandu komentovat odmítl.

LiberlandLiberland | Liberland

V posledních dnech Chorvatsko zostřilo kontrolu v okolí Liberlandu, v oblasti nasadilo policejní hlídky i policejní čluny, aby zabránilo opakovaným pokusům desítek „Liberlanďanů“ do neobydlené oblasti proniknout. Přístup ze své strany hranice údajně blokuje i Srbsko.

„Svobodnou republiku Liberland“ Jedlička vyhlásil 13. dubna na území o rozloze sedmi kilometrů čtverečních nacházejícím se západně od srbského města Sombor. O místo v meandru Dunaje podle něj Chorvatsko ani Srbsko nejevilo zájem. Jedlička chce z nového státu vytvořit daňový ráj se základním principem „žít a nechat žít“.