Chorvatsko vstoupí do EU, Srbsko má odklad

Chorvatsko euru věří

Chorvatsko euru věří Zdroj: wikimedia.org

Summit Evropské unie skončil pro balkánské země jen částečným úspěchem. Zatímco Chorvatsko podepsalo přístupovou smlouvu a vstoupí do EU v červenci roku 2013, Srbsko stále nemá ani status kandidátské země. Představitelé unie odložili rozhodnutí o jeho udělení Bělehradu na první čtvrtletí příštího roku. Důvodem je trvající napětí mezi Srbskem a Kosovem.

„Úspěch Chorvatska dokáže všem v regionu, že tvrdou prací, vytrvalostí, politickou odvahou a rozhodností, je členství v EU dosažitelné,“ prohlásil unijní prezident Herman Van Rompuy během slavnostního podpisového ceremoniálu.

„Chorvatsko je průkopníkem, ukazujícím hmatatelným způsobem, že budoucnost západního Balkánu jako celku leží v Evropské unii,“ dodal.

Vítěz nedávných chorvatských voleb Zoran Milanović, který se má stát premiérem, se vyjádřil k plánům Záhřebu ohledně přijetí společné evropské měny. „Máme to v úmyslu,“ uvedl s tím, že je to záležitost střednědobého horizontu. Analytici věří, že země by euro mohla přijmout do konce této dekády.

V nejbližší budoucnosti ji ale čeká referendum o vstupu do EU, vznikající vláda by ho ráda uspořádala v únoru nebo březnu. Podle podzimního průzkumu podporuje přičlenění k sedmadvacítce 53 procent lidí, což je oproti minulému roku propad. Dosluhující premiérka Jadranka Kosorová uvedla, že je ohledně výsledku plebiscitu „velmi optimistická“.

Na rozhodnutí o Srbsku se čekalo s napětím. Mezi zastánce bezodkladného udělení statusu kandidáta Bělehradu patřila zejména Francie. Argumentovala tím, že v jednáních s Kosovem došlo v posledních dnech ke značnému pokroku.

Van Rompuy ale oznámil, že o tom ministři zahraničí členských zemí rozhodnou až v únoru, jejich verdikt by pak měl potvrdit březnový summit. „Jasným záměrem je udělit Srbsku kandidátský status,“ zdůraznil však.Blok prý teď bude bedlivě sledovat, jestli Bělehrad svými kroky přispívá ke zmírnění regionálního napětí. Zklamaní srbští představitelé vyjádřili obavu, že postoj Bruselu může v zemi povzbudit nacionalistické, protievropké nálady.

Přístupové rozhovory s Černou Horou začnou podle prezidenta v červnu. Poznamenal, že Podgorica zahájila spoustu reforem, které je však třeba dokončit.