Chovanec: Dohoda o azylantech bude jen začátkem řešení problému

Milan Chovanec

Milan Chovanec Zdroj: ctk

Na postoji zástupců Španělska a několika dalších zemí bude podle českého ministra vnitra Milana Chovance záviset, zda se dnes v Bruselu podaří najít řešení způsobu rozdělení 40 tisíc žadatelů o azyl, kteří se zdržují v Itálii a Řecku. Český ministr při příchodu na jednání se svými kolegy z dalších zemí EU ale zároveň zdůraznil, že i případná dohoda o této pomoci dvěma zemím zasaženým nynější migrační vlnou, je jen začátkem dlouhé cesty ke skutečnému vyřešení migrační krize.

Členské země EU na konci června odmítly návrh Evropské komise na povinné rozdělení 40 tisíc osob, které velmi pravděpodobně mají nárok na mezinárodní ochranu a jsou nyní v Itálii a Řecku.

Unijní země se ale zároveň dohodly, že odpovídající počet si v příštích dvou letech rozdělí na dobrovolném základě. Česko následně na neformálním ministerském jednání počátkem měsíce nabídlo 1100 míst, například Německo až 9000, Francie přes 6700. Několik dalších zemí ale s žádným příslibem nepřišlo a lucemburské předsednictví EU od té doby o věci intenzivně vyjednává.

My svůj podíl dali a dali jsme ho především proto, abychom byli schopni debatovat o podmínkách, které to číslo doprovázejí

„My svůj podíl dali a dali jsme ho především proto, abychom byli schopni debatovat o podmínkách, které to číslo doprovázejí,“ poznamenal dnes Chovanec. Také diplomaté v minulých dnech připouštěli, že základem pro splnění úkolu, který dal červnový summit EU, bude také širší, byť třeba zatím jen neformální, dohoda o dalších aspektech řešení migrační krize.

Česko například, jak dnes opět zopakoval i Chovanec, žádá, aby se jeho odborníci mohli přímo v táborech v Itálii a Řecku podílet na výběru těch uchazečů o azyl, které by země následně přijala. Ministr dnes připomněl také další aspekty k debatě - od zamýšlené evropské vojenské operace proti pašeráckým sítím přes opatření, která budou postupně zmírňovat migrační tlak, snahu o lepší řešení návratové politiky, či debatu o možnosti zřízení bezpečných táborů mimo evropské území.

Už 9. července ministři vnitra dohodli první část úkolu, který jim dali prezidenti a premiéři. Shodli se na způsobu, jak země unie v příštích letech převezmou 20 tisíc osob s jasným právem na mezinárodní ochranu, které jsou nyní v uprchlických táborech mimo EU.