Čína čeká s reformami na nové vedení

Si Ťin-Pching, čínský viceprezident

Si Ťin-Pching, čínský viceprezident Zdroj: reuters

Desetidenní výroční zasedání čínského parlamentu začalo teprve v pondělí, už nyní je ale jasné, že velké změny od něj nelze očekávat. Dosluhující vedení chce hlavně zachovat stabilitu, a zajistit tak hladký přesun klíčových funkcí do nových rukou. Analytici však upozorňují na to, že odkladem reforem v citlivé době svým nástupcům příliš neposlouží.

„Myslím si, že velké kroky budou muset počkat přinejmenším do příštího roku,“ citovala média Wej Jaa ze Société Générale. Země by přitom rozhodné zásahy potřebovala co nejrychleji – poptávka po čínském zboží klesá, její ekonomika zpomaluje, mnohé místní vlády se potýkají s dluhy, navíc sílí sociální i etnické protesty.

V Číně ale nyní panuje pocit určité bezradnosti. Odborníci hovoří o „tichém období“, kdy se vedou zákulisní vyjednávání o předání pravomocí, ale máloco z nich unikne ven.

Reformátoři, které vláda v období hospodářského rozmachu spíše přehlížela, ale cítí budoucí šanci. Přestože proces předávání funkcí bude poměrně dlouhý, snaží se své návrhy předkládat už nyní.
Podle týdeníku Economist se v posledních dvou týdnech podíleli na dvou důležitých zprávách nastiňujících možnosti změn v mnoha oblastech. Na jejich základě by například čínští podnikatelé mohli snáze kupovat zahraniční firmy a oslabil by se vliv státem vlastněných společností. Přijetí návrhů by vedlo ke zvýšení mobility pracovní síly a posílení práv farmářů ve vztahu k půdě.

Ani po změně vedení ale nemusí reformy přijít hned. Si Ťin-Pching, který se má mimo jiné stát prezidentem, zřejmě bude potřebovat nějaký čas na upevnění své pozice. Čínská média navíc stále častěji varují před vlivnými a bohatými kruhy, které se budou snažit zachovat současný stav. V nesposlední řadě může být překážkou ke změnám i všeobecná
neochota lidí.

Economist podotýká, že reformistům se na přelomu tisíciletí dařilo protlačit změny s tvrzením, že jsou nutné kvůli vstupu Číny do Světové obchodní organizace. Nyní však žádnou podobnou vnější „záminku“ nemají.

Plán změn politického řízení

» říjen 2012 17. ústřední výbor komunistické strany vybere výbor pro léta 2013–2018, včetně generálního tajemníka, 25členného politbyra a jeho devítičlenného stálého výboru
» březen 2013 výběr nové vlády a prezidenta
» neznámý termín Chu Ťin-tchao odstoupí z čela Ústřední vojenské komise

Si Ťin-Pching

čínský viceprezident

Letos a příští rok by měl nahradit prezidenta Chu Ťin-tchaa v klíčových pozicích země. Narodil se v Pekingu, na místní univerzitě vystudoval chemii, později k tomu přidal marxistické teorie a ideologickou výchovu, stal se doktorem práv. Zastával vedoucí pozice v několika regionech. Řídil také přípravu olympiády v roce 2008. Je znám tvrdým postojem ke korupci a očekává se, že bude otevřený k politickým i tržním reformám. V posledních letech se objevuje v žebříčcích nejvlivnějších osob světa. Jeho druhou manželkou je známá čínská zpěvačka, dcera studuje na Harvardu.