Čína hledá cesty k udržení růstu: do infrastruktury nalije stovky miliard

Most v Číně, ilustrační foto

Most v Číně, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Čína schválila investice do devíti infrastrukturních projektů v hodnotě zhruba 152,4 miliardy jüanů (574,9 miliardy korun). Oznámila to dnes podle agentury Reuters čínská státní plánovací komise. Peníze půjdou na výstavbu dálnic či mostů. Vláda v Pekingu zvyšuje výdaje na infrastrukturu, aby znovu posílila domácí ekonomiku, kterou zřejmě čeká nejpomalejší růst za více než deset let.

Šéf Asijské rozvojové banky (ADB) Takehiko Nakao dnes podle agentury AP prohlásil, že druhá největší ekonomika světa poroste v tomto roce podle něj o 6,7 procenta, navzdory nervozitě ohledně klesající hodnoty čínské měny a nedávnému propadu čínských akcií. Ve srovnání s jinými zeměmi je čínský růst podle něj „stále velmi vysoký“. Růst čínské ekonomiky za loňský rok ADB odhaduje na 6,9 procenta.

Vývoj čínského HDP:


source: tradingeconomics.com

Za zpomalováním stojí stárnoucí populace, slábnoucí migrace venkovského obyvatelstva do měst, vyšší mzdy a vyšší příjem na obyvatele i opatření, která jsou ohleduplnější k životnímu prostředí, uvedl Nakao. Kvůli těmto faktorům je prý pro Čínu složitější udržet překotné tempo, kterým její ekonomika rostla v minulosti.

Nakao dnes také odmítl obavy z měnové války, kterou by podle některých hlasů Čína mohla odstartovat v Asii. Nedávné znehodnocování jüanu vyvíjí tlak na další asijské státy, aby oslabily svoje měny, a mohly tak nadále konkurovat čínskému vývozu. Podle Nakaa ale pokles hodnoty čínské měny odpovídá vývoji na trhu a žádná „umělá intervence“ za ním nestojí.