Čína ke clu na solární panely: Evropa upadá, přesto se chová nadutě

Fotovoltaika, Čína

Fotovoltaika, Čína Zdroj: profimedia.cz

Čína přitvrzuje v rétorice vůči EU kvůli sporu o zavedení cla na dovoz čínských solárních panelů. Oficiální čínský deník Žen-min ž'-pao vzkázal Evropě, že si neuvědomuje, že její globální moc mizí. Čína už ve středu oznámila, že zvažuje protiopatření – zavedení cla na dovoz vín z EU. „Čína nechce obchodní válku, ale obchodní protekcionismus nemůže přinést nic jiného než protiútok,“ uvedl list a dodal, že Čína má v ruce ještě spoustu dalších karet, s nimiž může ve sporu s EU hrát.

Antidumpingové clo na dovoz levných solárních panelů z Číny začalo platit ode dneška a zpočátku bude ve výši 11,8 procenta. Pokud se Brusel a Peking do dvou měsíců nedohodnou na řešení sporu, clo se v srpnu v průměru zvýší až na 47,6 procenta.

Obě strany uvádějí, že nadále chtějí spor řešit prostřednictvím rozhovorů. Žen-min ž'-pao, který tlumočí názory vládní komunistické strany, ale dnes v komentáři napsal, že Peking by mohl proti EU přijmout i další opatření. „Připravili jsme stůl pro rozhovory, ale stále ještě máme spoustu karet, s nimiž můžeme hrát,“ píše list.

Agentura Reuters se domnívá, že evropská vína si Čína jako první terč svých protiopatření vybrala spíš jako symbolický krok. Mnohem větší dopady by mělo, kdyby se zaměřila na průmyslový export, například na letouny Airbus, které ve francouzském Toulouse vyrábí skupina EADS.

Upadající Evropa musí pochopit, že se dál nemůže vyvyšovat nad další země, uvedl bez obalu Žen-min ž'-pao. „Časy se mění a velmoci povstávají a padají. A přesto to nezměnilo hluboce zakořeněné, naduté postoje jistých Evropanů“. Komentář vyšel s podpisem „Čung Šeng“, což znamená „Hlas Číny“. Tento titulek deník používá, když publikuje názory na zahraniční záležitosti.

Evropské clo by bylo těžkou ranou pro řadu čínských společností, jako je Trina Solar, Suntech Power Holdings a Yingli Green Energy. Dá se očekávat, že clo by jejich produkty v Evropě zdražilo.

Čína je největším výrobcem solárních panelů na světě. EU ji obviňuje, že na evropském trhu prodává tyto panely pod výrobními náklady, aby vytlačila konkurenci. Evropa je největším solárním trhem na světě. Čínské firmy podle evropských výrobců nyní ovládají více než 80 procent evropského trhu se solárními panely, ačkoli ještě před několika lety na něm měly téměř nulový podíl.

Clo na čínské solární panely kritizují čeští solárníci

Zavedení evropského cla na dovoz solárních panelů z Číny kritizuje Česká fotovoltaická průmyslová asociace (CZEPHO). Podle ní omezí dostupnost fotovoltaických panelů a v Česku se kvůli tomu může dostat do ohrožení až 4 tisíce pracovních míst.

„V kombinaci se zastavením provozní podpory ke konci roku se solární elektrárny stanou pro běžné občany prakticky nedostupné,“ uvedla ředitelka CZEPHO Zuzana Musilová. „To těžce dopadne na zhruba 200 výrobců a instalačních firem a další desítky firem zajišťujících servis, monitoring výkonu a jiné služby,“ doplnila.

Zavedení cla podle CZEPHO také oddálí okamžik, kdy budou fotovoltaické elektrárny na trhu konkurenceschopné bez jakékoli veřejné podpory. Asociace také varuje, že clo nepomůže evropským výrobcům solárních panelů, protože ti kvůli úspoře nákladů velkou část výroby přesunuli právě do Číny.