Čína neplatí v Bratislavě nájem za ambasádu

jüan

jüan Zdroj: profimedia.cz

Čína již čtvrtým rokem neplatí nájem za budovu, v níž sídlí její velvyslanectví v Bratislavě. Objekt v Jančové ulici nechce opustit a nepřistoupila ani na podpis nové nájemní smlouvy. Resort slovenské diplomacie to potvrzuje v dokumentu Správy služieb diplomatického zboru, a.s. (SSDZ).

Právě tato společnost pronajímá cizím diplomatickým misím na Slovensku nemovitosti. „Vzhledem k tomu, že Velvyslanectví Čínské lidové republiky objekt neuvolnilo, není možné výpadek v tržbách vykrýt jinou nájemní smlouvou,“ píše se ve zprávě.

Čína podle propočtů dluží na nájmu Slovenské republice více než půl milionu eur. Mluvčí resortu diplomacie Boris Gandel pro agenturu SITA potvrdil, že problémem se zabývají ministerstva zahraničních věcí Slovenska i Číny. „Obě strany vyhodnocují předkládané návrhy a možnosti uplatnění recipročního principu,“ dodal.

Situaci však zásadně komplikuje areál českého a slovenského velvyslanectví v Pekingu ve čtvrti Chao Yang („Obrácený ke slunci“), který 1. dubna 2010 oslavil padesátiny. O výstavbě komplexu s administrativními budovami, rezidencí velvyslance, byty zaměstnanců, ale také bazénem a tenisovými kurty se začalo uvažovat v roce 1954. Práce však byly zahájeny až o čtyři roky později.

Čínská strana totiž neměla hned v úvodu jasno v tom, zda pozemek pro stavbu areálu ambasády prodá nebo pronajme. Nejasné pasáže smluv překlenula dle dobových záznamů argumentací, že „mezi lidovými demokraciemi, tedy tehdejší ČSR a ČLR, nemůže teď a ani v budoucnu dojít ohledně pozemku k neshodě“.

A jak se zdá, (ke smůle Slovenska) došlo. Důvodem není ani tak skutečnost, že v Československu skončila v roce 1989 „lidová demokracie“, jako spíše fakt, že o pár let později došlo k rozpadu federace. V rámci dělení společného majetku se v roce 1993 stala z původní společenské budovy rezidence velvyslance Slovenské republiky a z budovy obchodního oddělení úřední budova slovenského velvyslanectví. Byty slovenských zaměstnanců se seskupily do jedné obytné budovy.

Spor o placení za čínskou ambasádu v Bratislavě přetrvává právě kvůli tomu, že ČLR požaduje v hlavním městě SR pozemek. Naznačuje to i bývalý slovenský ministr zahraničních věcí a nynější europoslanec Eduard Kukan, který šéfoval resortu diplomacie do roku 2006. „V průběhu mého ministrování nebyly s Čínou a placením problémy. Ty začaly až poté, co bylo zahájeno jednání o poskytnutí pozemků na výstavbu čínského velvyslanectví,“ uvedl pro agenturu SITA.

Peníze za nájemné za čínské velvyslanectví by měly chodit na účet SSDZ. Správa je vyplácí ve formě dividend státu. Vzhledem k tomu, že Číňané neplatí, slovenská vláda svým usnesením z roku 2009 schválila snížení předepsaných dividend společností SSDZ do rozpočtu o sumu dlužného nájemného. Za rok 2009 to představovalo 250 553 eur a za každý další rok 200 tisíc eur.

EuroEuro | E15