Čína představí svou první letadlovou loď

Letadlová loď Varjag.

Letadlová loď Varjag. Zdroj: wikimedia.org

Čína ještě tento týden ukáže veřejnosti svou první letadlovou loď, založenou na nedokončeném sovětském plavidle. Její představení by mohlo posílit napětí mezi státy na pobřeží Jihočínského moře, které se přou o sporné souostroví. Informovala o tom agentura Reuters.

Až Čína loď spustí na vodu, výrazně to zvýší její námořní sílu v asijských vodách, kterým od konce Druhé světové války vládně americké námořnictvo. Stavba plavidla zapadá do plánu Pekingu na modernizaci vodních sil, v rámci kterého obnovuje i své torpédoborce a ponorky, aby tak mohl chránit své námořní dopravní cesty. Peking podle vlastního vyjádření nechce svou vojenskou silou vyhrožovat žádnému státu.

„Uvážíme-li aktuální napětí s Jihočínském moři, je to jasný signál do Manily, Kuala Lumpur, Jakarty, Hanoje a dalších hlavních měst v oblasti, že Čína nežertují, pokud o svých námořních teritoriích hovoří jako o modré zemi,“ řekl pro Reuters bezpečnostní expert Dean Cheng z americké Heritage Foundation.

Cheng má na mysli především spor o Spratlyho ostrovy, skupinu asi 750 útesů, atolů a ostrovů uprostřed jihočínského moře, kterou si kromě Číny dlouhodobě nárokují Vietnam, Malajsie, Filipíny, Indonésie a další státy. Konflikt se v posledních měsících vyostřuje kvůli možnosti, že se mezi ostrovy nachází naleziště ropy.

Australský think tank Lowy Institute dnes varoval, že případné incidenty v Jihočínském moři, které by se týkaly Číny, by díky nově nabytému sebevědomí Pekingu mohly přerůst ve válku.

Loď vzniká modernizací a dostavbou 300 metrů dlouhého sovětského plavidla Varjag, které bylo stavěno v 80. letech, ale kvůli nedostatku financí nebylo nikdy dokončeno. Trup lodi zůstal po rozpadu Sovětského svazu na Ukrajině, odkud jej v roce 1998 za 20 milionů dolarů koupila čínská firma s příslibem, že jej přebuduje na kasino.

Letadlová loď Varjag.Letadlová loď Varjag.|wikimedia.orgLetadlová loď Varjag v Istanbulu na své cestě do Číny

Stavbu letadlové lodi, o které se delší dobu diskutovalo, potvrdil až na začátku června deníku Hong Kong Commercial Daily náčelník čínského generálního štábu Čchi Ťien-kuo. Varjag nyní kotví v severočínském přístavu Ta-lien.

V lednu Čína potvrdila první testy vlastní stíhačky J-20, která by mohl být na lodi nasazena. Podle odborníků oslovených Reuters ale ještě Peking čeká dlouhá cesta k plně funkční letadlové lodi. Mimo jiné se jedná o výcvik pilotů, kteří v případě čínské armády nemají žádné zkušenosti s přistáváním na lodi. Tak jako tak se ale země stane třetím asijským státem po Indii a Thajsku, který bude mít vlastní letadlovou loď.