Čína prohrává boj o hospodářský růst

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Čína svádí tuhý boj o udržení velmi rychlého hospodářského růstu, kterého země dosahovala v uplynulých desetiletích. Údaje za letošní druhé čtvrtletí, kdy ekonomika vzrostla meziročně o 7,6 procenta, ukazují, že se jí to příliš nedaří. Jde o nejslabší růst od prvního čtvrtletí roku 2009, tedy od samotného vrcholu finanční krize, a navíc – druhá největší ekonomika světa zpomalila již šesté čtvrtletí po sobě.

Potvrzují se tak obavy, že Čína nebude schopna vytáhnout globální hospodářství, které potápějí slabé ekonomiky eurozóny a Spojených států.

Příznivé nejsou ani vyhlídky. Téměř polovina loňského růstu čínského HDP totiž pocházela z investic a investiční boom pomalu končí, připomínají analytici. Z velké části proto, že velká část peněz byla utracena špatně. Loni se Čína také více zaměřila na krocení zrychlující inflace, což ekonomický růst do budoucna ještě více přiškrtí. „Meziroční růst o 7,6 procenta rozhodně nebude tím nejhorším v nejbližší budoucnosti Číny,“ uvedl pro Bloomberg Liang Xiaomin, profesor ekonomiky na Business School of Beijing.

Zpomalení růstu bylo navzdory stimulačním krokům čínských úřadů očekávané – analytici předpovídali ve druhém čtvrtletí růst o 7,7 procenta. V letošním prvním čtvrtletí čínský HDP rostl meziročně o 8,1 procenta, ve stejném období loni činil 9,5 procenta. Politická reprezentace se – zatím spíše neúspěšně – snaží přijít s receptem na zvýšení domácí spotřeby, jež by pomohlo vyrovnat pokles poptávky po exportu. V nedávné době čínská centrální banka několikrát snížila základní úrokové sazby a zavedla i další podpůrná opatření.

Číně, jež se připravuje na předání moci další politické generaci na konci roku, se nicméně nejspíš podaří dosáhnout celoročního růstu o 7,5 procenta, který v březnu vytyčil premiér .