Čína proti všem: Jihočínské moře bylo vždy naše

Mladí Vietnamci na jednom ze Spratlyho ostrovů

Mladí Vietnamci na jednom ze Spratlyho ostrovů Zdroj: Public domain via Wikipedia

Již roky zní z Pekingu stále hlasitěji: „Jihočínské moře je naše a vždycky bylo.“ Čína se snaží různými způsoby zabrat celou oblast Jihočínského moře se zhruba dvěma stovkami ostrovů a vyvýšených skalisek. Většina z nich patří ke dvěma souostrovím – Paracelským a Spratlyovým ostrovům.

Důvod čínského permanentního vyhrožování je nasnadě – oblastí prochází druhá nejvytíženější námořní obchodní trasa, po níž se ročně přeplaví zboží za více než tři biliony dolarů. Čína tudy také dopravuje 90 procent svého ropného importu. Minulý týden se pozornost obrátila k menší z oblastí, Paracelským ostrovům. Na největší pevnině tohoto souostroví – anglicky zvané Woody, čínsky Jung-sing – Číňané rozmístily rakety země–vzduch.

Ministr zahraničí Wang I informace o raketách odhalených satelitními přístroji nepopřel a dodal: „K ochraně čínského personálu na ostrově je možné rozmístit tam obranné zbraně a je to v souladu s mezinárodním právem a čínskou suverenitou. Nemá to nic společného s militarizací.“

Ostrovy Paracel

Ostrov Woody si kromě Číny, která jej fakticky a vojensky ovládá již od roku 1974, nárokují i Vietnam a Tchaj-wan. Čína ostrov okupovala od konce druhé světové války a v roce 1974, kdy byla v oblasti objevena ropa, porazila v bitvě o souostroví Vietnam, který ovládal zbylé ostrovy Paracel.

Větší Spratlyovy ostrovy si nárokuje rovnou šest zemí. Krom tří výše uvedených jde ještě o Filipíny, Malajsii a Brunej. Peking se snaží popřít skutečnost, že podle mezinárodního práva je Jihočínské moře mezinárodními vodami.

Když například nad oblastí přeletělo americké výzvědné letadlo a čínská armáda ho vyzvala, aby oblast opustilo, dostalo se jí odpovědi, že jde o mezinárodní vody. Tento postoj minulý týden potvrdil prezident Barack Obama: „Spojené státy budou nadále létat a plout všude, kde to mezinárodní právo dovoluje.“