Čína ukazuje sílu - Evropě pomůže, klade si ale podmínky

Wen Ťia-Pao, čínský ministerský předseda, nadnesl podmínky, které podle něho musí Evropa splnit předtím, než druhá největší ekonomika světa podá zadlužené Evropě svou pomocnou ruku. Jeho hlavní podmínkou je dlouhodobý požadavek, aby Evropa uznala Čínu jako plnohodnotnou tržní ekonomiku. Jde o technickou definici, která by však pomohla čínským firmám v obchodních sporech.

Wen Ťia-Pao, čínský ministerský předseda, nadnesl podmínky, které podle něho musí Evropa splnit předtím, než druhá největší ekonomika světa podá zadlužené Evropě svou pomocnou ruku. Jeho hlavní podmínkou je dlouhodobý požadavek, aby Evropa uznala Čínu jako plnohodnotnou tržní ekonomiku. Jde o technickou definici, která by však pomohla čínským firmám v obchodních sporech. Zdroj: Xinhua/Thierry Monasse

Čínu musí Evropa začít brát vážně na všech frontách, jelikož se bez ní už zkrátka neobejde. Asi takový je vzkaz čínského ministerského předsedy Wen Ťia-Pao. Ten totiž nadnesl podmínky, které podle něho musí Evropa splnit předtím, než druhá největší ekonomika světa podá zadlužené Evropě svou pomocnou ruku. Jeho hlavní podmínkou je dlouhodobý požadavek, aby Evropa uznala Čínu jako plnohodnotnou tržní ekonomiku. Jde o technickou definici, která by však pomohla čínským firmám v obchodních sporech.

Při svém projevu u příležitosti zahájení Světového ekonomického fóra v čínském Ta-lienu tak Wen – na znamení neochoty Pekingu být obsazen do hlavní role zachránce globální ekonomiky – prohlásil, že Čína v žádném případě nebude se záchranou zemí zaklesnutých v dluhové krizi spěchat.

„Země by si měly uvědomit své povinnosti a udělat si doma pořádek,“ řekl Wen v projevu a pokračoval: „Rozvinuté ekonomiky musejí vést zodpovědnou fiskální a monetární politiku. Nyní je ze všeho nejdůležitější zabránit šíření dluhové krize do dalších zemí eurozóny.“

Evropské země, které bojují s vysokými dluhy, lobují v Pekingu za použití části čínských devizových rezerv v celkové hodnotě 3,2 bilionu dolarů na nákup jejich dluhopisů, za jejichž držení požadují investoři stále vyšší úroky. Na začátku týdne se objevily informace, že italští představitelé jednali se správci čínských devizových rezerv od odkupu italských dluhopisů a také přímých investicích do strategických italských společností jako Enel či Eni.

Zdá se, že premiér spojil pomoc eurozóně s podmínkou přidělení Číně statutu tržní ekonomiky. Podle evropskýchí státníků se Čína snaží získat maximum z každého nákupu dluhopisů. Podle pravidel Světové obchodní organizace bude tento titul Číně udělen automaticky v roce 2016. Představitelé EU uvedli, že Čína zatím nesplňuje řadu kritérií tržní ekonomiky a je nepravděpodobné, že by unie názor změnila a tento status Číně přiřkla o pět let dříve.