Čínské monopoly se brání rozbití

Čínský dělník

Čínský dělník Zdroj: profimedia.cz

Čína se příští měsíc chystá na politické změny, které se odehrávají jednou za dekádu. Od nového vedení se očekává řada reforem k povzbuzení zpomalujícího hospodářství, včetně rozbití státních monopolů. Snaha o změny ale zřejmě narazí na tvrdý odpor vlivných kruhů.

Kritici státem vlastněných podniků argumentují, že jejich prostředí nahrává plýtvání a korupci a pro konzumenty znamená vyšší ceny služeb. Monopoly podle nich dusí inovace a brání rozmachu soukromých firem, které v současnosti tvoří většinu nových pracovních míst.

Jedním z molochů je distributor elektřiny State Grid Corporation of China. Společnost, jež zaměstnává 1,6 milionu lidí a dodává proud více než miliardě odběratelů, vycítila příležitost k zpochybnění moudrosti plánovaných změn po blackoutech v sousední Indii.

„Ve světle nedávných sérií rozsáhlých výpadků elektřiny v zahraničí je nesmírně důležité zachovat správnou cestu reforem v tomto sektoru,“ poznamenal podle Reuters politicky protřelý šéf firmy Liou Čen-ja. K zajištění bezpečnosti dodávek je podle něj vhodné udržet firmu jako jediný subjekt. Agentura se zaráží nad otevřeností, s jakou vystupuje proti oficiální politice, která je pro rozdělení monopolů na menší jednotky a přilákání soukromých investic do odvětví ovládaných státem.

„Musíme se pohnout kupředu s reformami na železnici, v oblasti energetiky a dalších sektorech. Je třeba uskutečnit opatření k rozvoji nestátní ekonomiky, rozbít monopoly a usnadnit vstup novým účastníkům soutěže,“ řekl před časem končící premiér Wen Ťia-pao. Vše naznačuje, že i předpokládaní budoucí lídři chtějí jít touto cestou.

Jestli se však novému vedení podaří zlomit nechuť ke změnám, není vůbec jisté. Za monopoly často stojí vlivní lidé. V tisku se tak objevují články, podle nichž je kritika státních podniků součástí spiknutí Západu za účelem oslabení čínské ekonomiky.

Kvůli celé řadě faktorů, které mohou sehrát v reformním procesu roli, se do předpovědí nechce ani analytikům. „Systém je tak neprůhledný a ti noví chlapíci tak neznámé entity, že skutečně nikdo neví, co čekat,“ řekl americké stanici CNBC Alistair Thornton z poradenské společnosti IHS Global Insight.