Čínský prezident je v Londýně. Odveze si skoro 800 milionů dolarů

Čínský prezident Si Ťin-Pching při návštěvě Velké Británie

Čínský prezident Si Ťin-Pching při návštěvě Velké Británie Zdroj: ctk/ap

První návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Londýně po dlouhých deseti letech způsobila rozruch i v londýnské Citi. Peking totiž symbolicky ukázal na britskou metropoli jakožto na perspektivního partnera pro budoucí byznys mezi oběma zeměmi. Předehrou se stala úterní emise dluhopisů čínské centrální banky v objemu bezmála 800 milionů dolarů, kterou státní finančníci zpoza velké zdi situovali do Londýna, a to právě v den setkání prvního muže Číny s korunovanou hlavou britského impéria.

Pro čínskou centrální banku jde o premiérovou mezinárodní emisi bondů, balík papírů je navíc vydán v čínské měně renminbi, cílem je podle odborníků snaha Pekingu zlepšit postavení svého platidla na mezinárodní obchodní scéně. „Emise bondů má ukázat, že Londýn bude mít pro Čínu zvláštní postavení preferované destinace z hlediska finančních operací,“ uvedl pro list Financial Asia zdroj obeznámený s celou transakcí. Emise bondů bude splatná přesně za rok.

Centrální banka je nejvýše postavenou čínskou institucí, která kdy zatím v Londýně prodala dluhopisy, nikoli však první. Premiérovou emisi v přepočtu kolem dvou set milionů dolarů nabídla v roce 2012 China Construction Bank, kterou v dalších letech následovala většina nejvýznamnějších, státem vlastněných peněžních ústavů. Celkově čínské banky v Londýně do minulého týdne prodaly bondy za necelých 1,2 miliardy dolarů.

Jádro i železnice

Jak uvádí čínská agentura Sin-chua, návštěva prezidenta má být prologem k obchodní spolupráci v celé řadě oborů, obě země prý připravují společné projekty v oblasti jaderné energie, či investic do železniční dopravy.

Právě Velká Británie s Čínou udržuje v poslední době nejrychleji rostoucí byznysové kontakty. V minulém roce přesáhl zahraniční obchod mezi oběma zeměmi hodnotu 80 miliard dolarů, a narostl tak meziročně o více než 15 procent, rychleji se nerozvíjel čínský obchod s žádnou jinou evropskou zemí.

Pompézní přijetí čínského prezidenta
Okázalé přijetí dnes připravil britský královský dvůr čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi, který oficiálně zahájil čtyřdenní návštěvu Británie. Nejpůsobivějším bodem slavnosti byla cesta prezidenta s královnou Alžbětou II. v pozlaceném kočáře po třídě Mall centrem Londýna k Buckinghamskému paláci. Podél cesty vlály stovky čínských a britských vlajek a kočár provázela početná královská jízda.
Barvitou kolonu sledovaly davy lidí, kteří podle stanice BBC mnohdy vyjadřovali podporu Siovi, ale někteří ho naopak kritizovali. Zástupci místní čínské obce tancovali na ulici s čínskými draky. V průběhu dne se zároveň očekávají další protesty lidí, kteří odsuzují porušování lidských práv v Číně.
Ještě před cestou k Buckinghamskému paláci uvítali prezidenta spolu s panovnicí premiér David Cameron a řada dalších osobností. Na počest čínského hosta zazněla slavnostní dělostřelecká salva. Celý obřad provázely desítky příslušníků královské gardy v červených uniformách.