Čínský průmysl se po čtyřech měsících propadů rozjíždí

Továrna Volkswagenu v Tianjinu

Továrna Volkswagenu v Tianjinu

Aktivita v čínském zpracovatelském průmyslu v srpnu poprvé za čtyři měsíce vzrostla. Dnešní konečné výsledky průzkumu společností Markit/HSBC mezi nákupními manažery jsou podle agentury Reuters dalším z náznaků, že zpomalování druhé největší světové ekonomiky se zřejmě zastavuje.

Index aktivity zpracovatelského sektoru minulý měsíc podle konečných čísel stoupl na 50,1 bodu oproti červencovým 47,7 bodu. Index se tak poprvé za čtyři měsíce dostal nad hranici 50 bodů, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

Podobně ukazatel sestavený čínskými úřady v neděli ukázal, že aktivita v domácím zpracovatelském sektoru v srpnu díky novým zakázkám rostla nejrychlejším tempem za více než rok. Index nákupních manažerů pro tento sektor podle čínských statistiků stoupl na rovných 51 bodů z červencových 50,3 bodu a dostal se na nejvyšší úroveň od loňského dubna.

Růst čínské ekonomiky zpomaloval ve 12 z posledních 14 kvartálů. Podle ekonomů údaje o průmyslové aktivitě naznačují, že zpomalování čínské ekonomiky se konečně zastavuje.

Ještě před měsíce investoři odhadovali, že propad čínské ekonomiky bude nebývalé hluboký. Peking ale přišel s řadou opatření vedoucích ke stabilizaci ekonomiky, včetně navýšení investic do železniční infrastruktury, urychlení výstavby dotovaného bydlení a zavedení státní podpory pro malé firmy.

„Bude to ale dost slabé až stagnující oživení,“ uvedl ekonom Stephen Green ze společnosti Standard Chartered. Oficiální čínský index více zohledňuje větší, státní podniky, pro které je snazší získat úvěr a které se lépe vyrovnávají s možnými propady než menší soukromé firmy, jež jsou páteří průzkumu Markit/HSBC.

Meziroční tempo růstu čínské ekonomiky ve druhém čtvrtletí zpomalilo na 7,5 procenta ze 7,7 procenta v předchozích třech měsících. Slabý růst v Číně může mít negativní dopady na další ekonomiky, a to jak v Asii, tak ve zbytku světa. Akcie na asijských trzích po zveřejnění dnešní zprávy vzrostly na nejvyšší hodnotu za dva týdny.

Oficiálním cílem čínské vlády pro letošní rok je dosáhnout růstu HDP o 7,5 procenta. Podle HSBC pro Čínu nadále zranitelným bodem zůstává stagnující odbyt zboží v zahraničí. Čínské továrny vysvětlily srpnový pokles zakázek v zahraničí slabou poptávkou v USA a v Evropě.