Clintonová zaostává za republikány ve třech klíčových státech

Hillary Clintonová

Hillary Clintonová Zdroj: CTK

Nejnadějnější demokratická kandidátka v boji o úřad amerického prezidenta Hillary Clintonová by podle průzkumu neuspěla při střetu s republikánskými uchazeči ve státech Virginie, Colorado a Iowa. Jde přitom o jedny z takzvaných "swing states", které nejsou tradičně ani republikánské, ani demokratické. Právě takovéto státy většinou rozhodují celé americké volby.

Podle průzkumu univerzity Quinnipiac, o němž ve středu informoval list The Wall Street Journal (WSJ), by favoritku demokratických primárek Clintonovou v Coloradu, Iowě a Virginii porazili jak někdejší guvernér amerického státu Florida Jeb Bush, tak republikánský senátor za Floridu Marco Rubio i guvernér Wisconsinu Scott Walker. Tito tři politici patří společně s miliardářem Donaldem Trumpem mezi čtveřici nejsilnějších republikánských kandidátů.

Rubio vede nad Clintonovou v Coloradu i v Iowě o osm procentních bodů a o těsné dva body ve Virginii. Bush je před někdejší první dámou USA v Coloradu o pět, v Iowě o šest a ve Virginii o tři procentní body. Walker má před Clintonovou náskok devět procentních bodů v Coloradu, osm v Iowě a tři ve Virginii.

V průzkumu stejné univerzity z počátku letošního roku přitom Clintonová ve zmíněných státech nad republikány vítězila, upozorňuje WSJ. V únorovém průzkumu měla v těchto státech před Jebem Bushem mírný náskok, případně byly jejich šance vyrovnané. Walker za ní v Iowě zaostával o deset procentních bodů a ve Virginii o pět procentních bodů.

Při prezidentských volbách z poslední doby byly Colorado, Virginia i Iowa takzvanými „swing states“. Zatímco v roce 2004 tato trojice států shodně podpořila budoucího prezidenta, republikána George W. Bushe, v letech 2008 a 2012 se postavila za demokrata Baracka Obamu a přispěla k jeho výhře.

Ještě 15 měsíců

Další prezidentské volby v USA jsou plánovány za 15 měsíců. Voliči ve Virginii, Iowě a Coloradu o Clintonové podle WSJ tvrdí, že není upřímná a důvěryhodná. Oceňují její vůdcovské schopnosti, vyčítají jí ale, že se nestará o jejich problémy.

Clintonová v minulých měsících čelila mimo jiné kritice, že v době, kdy vedla americkou diplomacii (2009-2013), používala soukromou adresu elektronické pošty k vyřizování oficiální komunikace. To sice nebylo zakázáno, Clintonová tím ale podle kritiků ohrozila národní bezpečnost.

Venkov a věřící

Republikáni se při volbách tradičně mohou spolehnout na podporu jižanských států a států středozápadu, voliči demokratů se koncentrují na pacifickém pobřeží a na severovýchodě USA. Červené (republikánské) státy mají většinou vyšší podíl venkovského, věřícího obyvatelstva, demokraté získávají podporu mezi obyvateli velkých měst, která jsou v modrých (demokratických) státech.

Výsledek voleb obvykle určují takzvané nerozhodnuté státy, kam se také soustřeďuje předvolební kampaň. K nim v poslední době patří kromě Colorada, Iowy a Virginie také Wisconsin, New Hampshire, Nevada, Ohio, Severní Karolína či Florida.