Concordia vydala šestou oběť, záchranné práce přerušil pohyb lodi

Potopená Costa Concordia

Potopená Costa Concordia Zdroj: ctk

havárie lodi Costa Concordia
havárie lodi Costa Concordia
havárie lodi Costa Concordia
havárie lodi Costa Concordia
havárie lodi Costa Concordia
7
Fotogalerie
Záchranáři našli ve ztroskotané italské lodi Costa Concordia další mrtvé tělo. Počet obětí pátečního neštěstí u italského ostrova Giglio tak stoupl už na šest a stále se pohřešuje 16 lidí. Záchranné práce dnes stěžuje rozbouřené moře. Potápěči byli v průběhu dne z akce odvoláni, protože se loď pohnula.

Šestá oběť měla oblečenou vestu a potápěči ji našli v jednom ze zatopených prostorů. Jedná se o muže, jehož totožnost zatím známa není. Počet pohřešovaných stoupl z původních 14 na 16, když příbuzní postrádali dvě ženy ze Sicílie, které údajně byly mezi zachráněnými.

Italský ministr pro životní prostředí Corrado Clini dnes podle AFP nehodu označil za velké nebezpečí, které vyžaduje urgentní zásah. Na palubě lodi se nachází asi 2500 tun pohonných hmot, zatím ale nebyl hlášen žádný únik. Na pomoc s odčerpáváním byla podle informací AP povolána nejmenovaná dánská společnost.

Loď byla podle informací Reuters pojištěna na 405 milionů eur pojišťovací společností XL a RSA, které se specializují na dodatečné pokrytí případů újmy na zdraví. Společnosti se k tomu bezprostředně nevyjádřily. Podle analytika Joye Ferneyhougha z Espirito Santo bank v Londýně dosáhnou náhrady újmy na zdraví a dalších škod asi dvojnásobku této částky.

Vinu na ztroskotání nese pravděpodobně kapitán plavidla, které najelo na mělčinu u břehů ostrova Giglio v pátek pozdě večer. Kapitán Francesco Schettino je také obviněn, že opustil potápějící se plavidlo ještě v pátek v noci, zatímco evakuace cestujících končila až v sobotu kolem šesté hodiny ranní.

Kapitán se brání

„Společnost se bude snažit vyjít kapitánovi vstříc a poskytnout mu potřebnou pomoc, ale musíme přiznat skutečnost a nemůžeme popřít lidskou chybu,“ prohlásil Pier Luigi Foschi, šéf společnosti Costa Croiseres, který byl podle agentury AFP na pokraji slz. Kapitán obvinění odmítl a pro televizi Mediaset uvedl, že udělal vše pro záchranu životů. „Byli jsme poslední, kdo loď opouštěli,“ prohlásil.

Pokud bude kapitán usvědčen z několikanásobného zabití, ze zavinění nehody a z předčasného opuštění plavidla, hrozí mu 12 let vězení.

Plavidlo s 4234 lidmi na palubě bylo v pátek odpoledne na cestě po Středomoří, když najelo na mělčinu u ostrova Giglio, který se nachází nedaleko pobřeží jižního Toskánska. V boku lodi se při nárazu vytvořila sedmdesátimetrová trhlina a plavidlo se převrátilo na bok. Jeho polovina zůstala nad mořskou hladinou. Na lodi je kolem 1500 kajut.