Další člen syrského režimu dezertoval

„Obraťte své zbraně proti zločincům tohoto režimu,“ vyzval Syřany k odporu proti vládě prezidenta Asada dnes už bývalý syrský velvyslanec
v Iráku

„Obraťte své zbraně proti zločincům tohoto režimu,“ vyzval Syřany k odporu proti vládě prezidenta Asada dnes už bývalý syrský velvyslanec v Iráku Zdroj: reuters

Syrského diktátora Bašára Asada opustil jeho velvyslanec v Iráku Naváf Fáris. Na videozáznamu, který odvysílala stanice Al-Džazíra, oznámil, že se přidává k povstalcům. Je to už druhý vysoce postavený člen autoritativního syrského režimu, který dezertoval ze země zmítané občanskou válkou.

„Vyzývám všechny členy strany (Baas), aby učinili totéž, protože tento režim z ní udělal nástroj k utlačování lidí a jejich touhy po svobodě a spravedlnosti,“ řekl Fáris z videozáznamu, na němž ho obklopovaly povstalecké vlajky. „Obraťte své zbraně proti zločincům tohoto režimu,“ povzbudil diplomat rebely. Syrská vláda poté Fárise formálně zbavila všech jeho funkcí. Podle iráckých zdrojů teď pobývá v Kataru.

Fáris se přidal na stranu povstalců přesně týden poté, co ze Sýrie dezertoval vysoce postavený generál speciálních jednotek a Asadův blízký přítel Manaf Tlas. Generál Tlas, který utekl do Paříže, ale na rozdíl od velvyslance Fárise neučinil veřejné prohlášení. V prosinci jako první z ambasadorů zběhl Asadův velvyslanec ve Švédsku Basám Imádí a nyní je členem SNC. Z Říma komentoval útěk Fárise i Tlase slovy, že lidé z vedení začínají opouštět loď, protože cítí, že Asadův konec je velmi blízko.

Vojáci věrní prezidentovi Asadovi mezitím ve čtvrtek nadále bombardovali části Damašku. Výbuchy granátů se ozývaly z povstalci obývaných čtvrtí Kafr Souseh a Douma. Protivládní povstání, jež začalo jako nenásilný protest, trvá šestnáct měsíců a zahynulo během něho několik tisíc lidí.

Podle posledních zpráv pozorovatelů z organizace Human Rights Watch používají Asadovi vojáci proti povstalcům mezinárodně zapovězené tříštivé bomby.

Pokusy Západu donutit Sýrii ukončit krvavý konflikt zatím narážely na nejednotnost uvnitř Organizace spojených národů. Zatímco Velká Británie, USA, Francie a Německo předložily Radě bezpečnosti OSN návrh, který Asadovi vyhrožuje tvrdými sankcemi, pokud nesloží těžké zbraně, Rusko o sankcích zatím nechce slyšet. S vojenským zásahem v Sýrii nepočítá žádný návrh.

K Sýrii míří ruská vojenská plavidla
Velení ruské armády vyslalo do východního Středomoří tři bojové svazky svého loďstva. Vyslání lodí prý ale se syrskou krizí nesouvisí – lodě mají nacvičovat ochranu před útoky pirátů. Do syrského přístavu Tartus budou podle velení zajíždět jen podpůrná plavidla pro doplnění zásob. Armáda popřela i informace amerických médií, že se v Sýrii mají vylodit ruští vojáci k ochraně tamních ruských objektů. Moskva nicméně nevyloučila, že posílí ostrahu svých vojenských zařízení přímo v tartuském přístavu.