Další jednání s Íránem o jádru nebudou. Podle ministrů chybí pokrok

Írán v listopadu 2013 souhlasil, že zastaví obohacování uranu nad hranici pěti procent a že zneutralizuje zásoby uranu obohaceného na 20 procent.

Írán v listopadu 2013 souhlasil, že zastaví obohacování uranu nad hranici pěti procent a že zneutralizuje zásoby uranu obohaceného na 20 procent. Zdroj: CTK/AP

Jednání o íránském jaderném programu nezaznamenala žádný významný pokrok. Další setkání Teheránu s šesti světovými velmocemi, které se mělo v pátek uskutečnit v New Yorku na okraj zasedání Valného shromáždění OSN, proto bylo zrušeno. Řekl to dnes francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius.

Ministr neupřesnil, na jaké úrovni se měla plánovaná schůzka Íránu s USA, Ruskem, Francií, Británií, Čínou a Německem uskutečnit. Podle agentury Reuters ale diplomaté už dříve hovořili o setkání ministrů zahraničí. Podle šéfa francouzské diplomacie bude ale brzy stanoven termín pro nová jednání.

Na nedostatek konkrétních výsledků jednání si tento týden stěžoval také íránský náměstek ministra zahraničí a jeden z hlavních vyjednavačů Abbás Araghčí. Nicméně v proslovu před Valným shromážděním OSN íránský prezident Hasan Rúhání uvedl, že jeho země je odhodlána v jednání pokračovat v naději, že se je podaří ukončit ve stanoveném termínu.

Dohoda do 24. listopadu?

Podle harmonogramu se má skupina šesti velmocí s Íránci dohodnout do 24. listopadu na trvalém ujednání, které by mohlo pro Írán znamenat zrušení dlouholetých sankcí. Musí ale předtím vyvrátit pochybnosti o svém jaderném programu.

Klíčovým tématem při vyjednáváních zůstává otázka, v jakém rozsahu může islámská republika obohacovat uran. Írán v současnosti disponuje zhruba 19.000 centrifugami k získávání obohaceného uranu, který je nezbytný pro palivo jaderných reaktorů, ale umožňuje i výrobu atomové bomby. Írán však trvale popírá, že by pracoval na vývoji jaderné zbraně, veškeré jeho aktivity jsou prý jen mírového charakteru.

Dohoda s Íránem: Kompromis i zrada