Další návrh na záchranu eurozóny: komisař, který by kontroloval rozpočty

Wolfgang Schäuble

Wolfgang Schäuble Zdroj: ctk

Vznik nové funkce měnového komisaře pro eurozónu, změna pravidel pro hlasování v Evropském parlamentu a důraznější směřování k fiskální unii. To jsou podle německého ministra financí Wolfganga Schäubleho některé z hlavních bodů, kterými by se měl zabývat nadcházející summit EU.

V Bruselu se mají na konci tohoto týdne evropští političtí lídři zabývat širšími změnami smlouvy o EU, které mají vést k dalšímu prohloubení integrace Evropské unie. Schäuble během své návštěvy v Abú Zabí novinářům naznačil, jakým směrem by se mohla debata ubírat.

Schäuble se mimo jiné staví za to, aby v eurozóně vznikla funkce měnového komisaře s širokými pravomocemi. Mohl by odmítat jednotlivým členským zemím návrh rozpočtu, pokud by se to ukázalo jako nezbytné.

Německý ministr financí také podpořil reformu Evropského parlamentu, jejímž smyslem je zajistit, aby o konkrétních opatřeních hlasovali zákonodárci pouze z těch členských zemí EU, kterých se projednávaná problematika týká. Tedy už ne úplně všichni, tak jako dosud. To by mimo jiné mohlo z rozhodování v některých oblastech vyřadit Velkou Británii, která neplánuje přijmout euro. Právě Londýn některé evropské iniciativy kritizuje a může je blokovat.

Evropská unie by podle Schäubleho měla také urychlit přípravy fiskální unie.“Musíme teď činit důraznější kroky směrem k fiskální unii,“ řekl ministr ve Spojených arabských emirátech, kde se zastavil cestou z Tokia. Tam se minulý týden zúčastnil výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky.

Dluhová krize, která eurozónu trápí už téměř tři roky, je podle Schäubleho jedinečnou příležitostí k tomu Evropskou unii reformovat a prohloubit vzájemné vazby zemí. Ministr dodal, že o návrzích už hovořil i s kancléřkou Angelou Merkelovou. Ta byla podle něj „poněkud opatrnější“. Proto je také často úspěšnější, zaglosoval na závěr Schäuble.