Daňové úřady na Slovensku se chystají na tisíce firem

Bratislava, Slovensko

Bratislava, Slovensko Zdroj: CC BY-SA 2.0: Guillaume Speurt via Flickr

Účetní více než čtyř tisíc podniků si budou muset v nejbližších týdnech připravit faktury, pokladní bloky a smlouvy pro daňové kontrolory. Daňovým úřadům se nezdají některé transakce, které se jim podařilo odhalit pomocí nových kontrolních výkazů. Ty byly zavedeny na začátku roku, dosud už se ale podařilo odhalit patnáct milionů transakcí s rizikovým příznakem. Hloubková kontrola se dotkne půl milionu z nich.

Její výsledky by měly být známé v prvním čtvrtletí příštího roku. „A to vzhledem k povinnosti dodržovat procesní postup daný zákonem,“ objasňuje mluvčí Finanční správy Patrícia Macíková. Pokud by se potvrdily podvody ve všech případech, suma rizikové daně z přidané hodnoty by přesáhla 114 milionů eur.

Finanční správa nechce specifikovat konkrétní postupy, které by tak mohly inspirovat firmy ve snaze přivydělat si na úkor státní kasy. Macíková vysvětluje, že právě kontrolní výkazy pomáhají daňovým úřadům odhalovat nové typy podvodů. „Jedná se o jedno z nejkomplexnějších opatření boje proti podvodům, které má nesmírně široký záběr. Neomezuje se jen na různé formy obcházení, zneužívání, případně podvodů s DPH, ale zasahuje i do jiných přímých a nepřímých daní,“ dodává.

Samotné firmy tvrdí, že vykazování vítají navzdory zvýšené administrativě. Podnikoví účetní musejí každý měsíc vyplňovat formuláře, kde uvádějí faktury či pokladní bloky. „Výkazy považujeme za přínosné. Jednak chrání poctivé firmy, jednak dochází k průběžné kontrole daňových dokladů úřady, což napomáhá při finálních ročních zúčtováních,“ říká mluvčí rekreačního komplexu ThermalKesov Zuzana Páleníková.

Nejčastější podvody
Umělé navyšování nákladů prostřednictvím bločků za benzin do firemních aut. Takových podvodů ubude díky novým výkazům. Větším strašákem pro státní kasu jsou však karuselové podvody. Těch se účastní několik firem zároveň, někdy i desítky, a pomocí fiktivních faktur či nadhodnocených cen okrádají stát na vratkách DPH o miliony eur. Téměř o 45 milionů eur obrala stát skupina, která vykazovala falešné nákupy kovových slitin. Oblíbené jsou i podvody v zemědělství, kdy si v posledním velkém případě jedenáct firem chtělo přilepšit o více než dvacet milionů eur prostřednictvím nadměrných odpočtů za cukr, kávu či slunečnicový olej.