Dílčí vítězství nad virem HIV. Kanadští lékaři otestovali novou vakcínu

Virus HIV na povrchu napadené buňky

Virus HIV na povrchu napadené buňky Zdroj: wikimedia.org

Žádné negativní vedlejší účinky nemá vakcína, kterou představili kanadští lékaři. Jedná se o další úspěch, který může pomoci v prevenci onemomocnění AIDS.

Lékaři z kanadské University of Western v Ontariu ve spolupráci s firmou Sumagen Canada úspěšně ukončili první fázi klinických testů vakcíny proti viru HIV. Jejich vakcína obsahuje geneticky upravené mrtvé buňky celého viru HIV-1 a je zatím jedinou očkovací látkou na světě, která u pacientů nevyvolává jakékoliv vedlejší negativní symptomy.

„Jedná se zatím o dílčí krok. Výsledky této studie však jsou opravdu doposud nejlepší,“ okomentovala kanadský výkum Džamila Stehlíková, národní manažerka pro HIV/AIDS ze Státního zdravotního ústavu. Podle ní tak směřuje vývoj vakcíny správnou cestou. „I za tento dílčí úspěch jsme rádi. Je to součást velmi dlouhého procesu a bude trvat ještě mnoho let, než uspějeme,“ dodala.

Protilátky brzy umírají

Snahu lékařů o vytvoření vakcíny však zásadně komplikuje vysoká proměnlivost viru HIV. Vakcína musí indikovat protilátky, které by při nákaze mohly paralyzovat vir HIV. Jeho povrchové antigeny se ale mění tak rychle, že se viru zatím daří unikat imunitnímu systému těla. Protilátky samotné navíc v těle po určitě době odumřou a hlavní buněčnou imunitu nestihnou dostatečně nastavit, aby později zareagovala. Největším strašákem lékařů pak je, že by se vir v očkování mohl v těle člověka opět aktivovat. „Žádný takový případ zatím nenastal, ale rizika jsou značná,“ vysvětluje dále Stehlíková. Proto se prý kanadský výzkum odehrává pouze na již nakažených pacientech virem HIV-1.

Virus HIV na povrchu napadené buňkyVirus HIV na povrchu napadené buňky | wikimedia.orgVirus HIV na povrchu napadené buňky

Nyní druhá fáze testů

Kanadští lékaři se nyní připravují na zahájení druhé fáze klinických pokusů, která se bude věnovat právě intenzitě imunitní reakce, kterou vakcína v těle pacienta vyvolává. Výsledky z první fáze však zatím podle „otce“ vakcíny doktora Chil-Yong Kanga naznačují možný úspěch.

U zapojených pacientů totiž došlo až k 64násobnému zvýšení výskytu protilátek blokujících protein p24 a osminásobnému zvýšení výskytu blokátorů glykoproteinu gp120. Právě tyto proteiny se nejčastěji nacházejí na povrchu buněk viru HIV a zajišťují jeho schopnost uchytit se na specifických buňkách lidského organismu a následně je infikovat. První fáze klinických testů probíhala od března minulého roku. Firma Sumagen si již nechala prototyp vakcíny pod označením SAV001 patentovat v sedmdesáti zemích světa, včetně USA, EU, Indie nebo Číny.