Dluhová krize: politici tápou, ekonomové už mají jasno

Wolfgang Schäuble

Wolfgang Schäuble Zdroj: ctk

Euforie finančních trhů, stejně jako strach ze snížení úvěrové důvěryhodnosti dvou největších unijních ekonomik a řady důležitých bank – to je předehra nedělního mimořádného summitu Evropské unie, od nějž se čeká rozuzlení evropské dluhové krize.

Víra, že by schůzka v Bruselu mohla ukončit politické a hospodářské turbulence, dala křídla asijským a západoevropským trhům a posílila euro. Výsledky maloobchodu v USA a zisk Citigroup zase povzbudily burzy v zámoří. Konečná cena záchranné mise, která připadne na Francii a Německo, však vyvolává obavy, že obě velmoci na své angažmá doplatí.

„Nový balík pro zadlužené státy zatíží francouzské veřejné finance,“ myslí si hlavní ekonom Commerzbank Jörg Krämer. Trest v podobě snížení dlouhodobého úvěrového ratingu AAA by podle něho mohl přijít v nejbližších týdnech. První zřejmě přijde na řadu zranitelnější Paříž. „Napřesrok ztratí Francie nejvyšší status AAA definitivně,“ věstí Krämer.
Stejný úder může postihnout například i Société Générale či Deutsche Bank.

Německo, míní hlavní ekonom Thorsten Polleit z Barclays Capital Deutschland, je na tom o něco lépe, protože plánuje snížení dluhů. Předpokladem je, aby si nemuselo vzít nové úvěry. „Další podaná ruka může zhoršit dluhovou disciplínu a vzbudit pochybnosti, zda jsou tři A stále na místě,“ říká Polleit.

Náladu zmrazil ministr financí Wolfgang Schäuble výrokem, že summit řešení nepřinese. Mluvčí vlády poté sdělil, že se kancléřka Angela Merkelová nechystá radit s bankéři. Akcie na kontinentu stejně jako euro smazaly přes polovinu zisků a zájem se přesunul na německé obligace.

„Na konci prohrají všichni a eurozóna se rozpadne. Nikdo z politiků se to neodváží říct nahlas, zato ekonomové to považují za realitu,“ napsal deník Handelsblatt.

Zhoršení ratingové známky bude mít dopad na hospodářský růst Francie, varuje Jörg Krämer z Commerzbank. Tamní růst se ve druhém čtvrtletí zasekl na nule a ve třetím měl poskočit o tři desetiny procenta. „Přijdou prezidentské volby a politici se budou zdráhat zvýšit daně a snížit výdaje,“ myslí si Krämer.

Thorsten Polleit z Barclays Capital Deutchland vidí problém i ve slabosti francouzských bank. „Jejich potíže masivně dolehnou na státní finance,“ prorokuje Polleit.

Jeho vizi, navzdory faktu, že francouzské domy drží řecké obligace za osm miliard eur, nesdílí centrální bankéř Christian Noyer. „V prvním pololetí dosáhly jedenácti miliard zisku a své kapitálové rezervy mohou navršit bez účasti daňových poplatníků,“ připomíná s ohledem na možné krácení zisku v případě odpisů řeckých bondů.

Každá ztráta hodnocení z nejvyšších pater znamená, že se potrestanému – jmenovitě státu a jeho firmám – prodraží získávání hotovosti na finančních trzích. Investoři znepokojení vyhlídkou, že by své peníze už nemuseli vidět, si totiž nechají zaplatit vyšší úroky. U bonitních zemí by to znamenlao zvýšení tlaku v už tak napjatém prostředí měnové unie.
Ve výsledku mohou zůstat z euroklubu trosky, nevylučuje Ansgar Belke z institutu DIW. „Francie je velmi důležitá pro současný záchranný fond EFSF, ručí v něm druhou nejvyšší sumou. Pokud by přišla o status AAA, otřásl by se jeden ze základních pilířů této architektury. V extrémním případě by to byl konec projektu společné měny,“ připomíná Belke.

Na mušce ratingových agentur

» Itálie: S&P’s zhoršil 21. září bonitu sedmi bank a jejich výhled srazil na negativní. Mezi postiženými byly i kolosy Mediobanca a SanPaolo. Následovat má dalších osm terčů

» Francie: Moody’s znehodnotila Crédit Agricole a Société Générale, BNP Paribas dostala šanci k nápravě » Německo: S&P’s ponechala Deutsche Bank vysvědčení A+, Fitch AA-, dobře je na tom i Commerzbank

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.