Dny nijak neřízené migrace Balkánem jsou u konce, říká po summitu Tusk

Migranti na hranicích Německa a Rakouska

Migranti na hranicích Německa a Rakouska Zdroj: ctk/ap

Podle předsedy Evropské rady Donalda Tuska jsou u konce dny nijak neřízené migrace, uzavřena byla takzvaná balkánská migrační trasa. Tusk to řekl po pondělním summitu EU a Turecka. Turecký premiér Ahmet Davutoglu podle něj souhlasil s tím, že Turecko bude brát urychleně zpět všechny migranty, kteří nemají nárok na azyl.

„Neřízený proud migrantů po západobalkánské trase končí,“ řekl novinářům Tusk. Šéf unijních summitů také zdůraznil, že Řecko, kde se v důsledku uzavření balkánské trasy hromadí tisíce uprchlíků, dostane urychleně potřebnou a rozsáhlou evropskou podporu.

Evropská komise minulý týden navrhla zřízení nového mechanismu, který by až 700 miliony eur mohl v příštích třech letech pomáhat členské zemi v tíživé humanitární situaci.

EU zajistí všestranné, rozsáhlé a dostatečně rychlé návraty do Turecka

Ačkoli je plán formulován obecně, je zřejmé, že při jeho sestavování myslela komise právě na zhoršující se humanitární situaci v Řecku. Atény také dostanou pomoc, aby mohly lépe střežit vnější hranice schengenského prostoru, připomněl dnes v noci Tusk.

Tusk zároveň poznamenal, že přes turecké snahy plynoucí z akčního plánu dohodnutého loni v listopadu jsou počty příchozích migrantů stále příliš vysoké a je třeba je podstatně snížit.

Prvním viditelným krokem spolupráce bylo podle předsedy Evropské rady vrácení tří stovek migrantů do Turecka minulý týden. „EU zajistí všestranné, rozsáhlé a dostatečně rychlé návraty do Turecka,“ prohlásil dnes Tusk. Ocenil také příspěvek Severoatlantické aliance, jejíž lodě začaly operovat v Egejském moři.

Detaily dohody s Tureckem mají být hotovy do dalšího summitu EU

Donald Tusk bude jednat s Tureckem o detailech nové dohody tak, aby byla hotová do březnového summitu Evropské unie. Německá kancléřka Angela Merkelová novinářům později řekla, že lídři unijních zemích se shodli na obrysech tureckých návrhů.

Turecký premiér Ahmet Davotuglu v pondělí překvapil své evropské partnery, když na společnou schůzku věnovanou migrační krizi přinesl nové turecké návrhy a požadavky. Šéfové států a vlád pak o věci diskutovali dlouho do noci, skoro dvanáct hodin. K věci se tedy vrátí ve čtvrtek 17. března, kdy začíná pravidelný březnový summit EU.

Německá kancléřka po pondělním jednání zdůraznila, že cílem společného akčního plánu EU s Tureckem je nahrazení nelegálních cest migrantů do Evropy legálním způsobem. Turecko je podle Merkelové připraveno převzít zpět všechny, kdo se do Řecka dostanou nelegálně. Syřané, kteří si tuto cestu nevyberou, budou moci využít přesídlovacího evropského programu. Na něm by se podle dosavadních plánů měly unijní země podílet dobrovolně.

„Tento návrh předložený tureckou stranou je průlomem, pokud se ho podaří uskutečnit,“ míní německá kancléřka. „Přivítali jsme turecký návrh, protože skutečně představuje zajímavé řešení,“ řekl novinářům po summitu český premiér Bohuslav Sobotka. Turecká varianta podle něj může zastavit byznys pašeráků, kterým migranti platí za cestu do Řecka i tisíce eur.

Ankara mimo jiné žádá další tři miliardy eur na pomoc syrským uprchlíkům na tureckém území, rychlejší zjednodušení vízové povinnosti pro Turky a otevření nových kapitol v jednání o vstupu Turecka do Evropské unie

Sobotka i slovenský premiér Robert Fico odmítli, aby dohoda s Tureckem zakládala nové závazky přerozdělování a přesídlování uprchlíků. Slovenský ministerský předseda doplnil, že Slovensko i Maďarsko trvají na tom, že mechanismus relokací (rozmísťování imigrantů do unijních zemí podle kvót) odmítají.

Fico se pozastavil nad tím, že v pondělí byl předsedům vlád a prezidentům předložen nový návrh. „Není možné, abychom dostali papír, kde létají miliardy jako kachny na trhu,“ podotkl. Se způsobem prezentace tureckých návrhů nesouhlasí ani Sobotka. Je podle něj nutné, aby lídři měli možnost si nové návrhy prostudovat.

Diplomaté už před koncem summitu novinářům řekli, že nové turecké návrhy evropské politiky překvapily. Mnozí z nich dali najevo, že nemají mandát podobné závazky přijmout.

Ankara mimo jiné žádá další tři miliardy eur na pomoc syrským uprchlíkům na tureckém území, rychlejší zjednodušení vízové povinnosti pro Turky a otevření nových kapitol v jednání o vstupu Turecka do Evropské unie. Turecko také navrhlo, že bude přebírat migranty z řeckých ostrovů, pokud EU za každého takto vráceného syrského občana přesídlí do unie přímo z Turecka jednoho Syřana s právem na azyl.

Podle Merkelové prezidenti a premiéři osmadvacítky v noci na dnešek také v souvislosti s nedávným zásahem tureckých úřadů v opozičním deníku Zaman zdůraznili význam svobodného tisku. Merkelová dnes zároveň, přes určité spory EU s Ankarou, zdůraznila geopolitický význam Turecka a strategického partnerství unie s ním, například vzhledem k syrské krizi.