Do Británie zamířil i díky studentům rekordní počet přistěhovalců

Loni do Velké Británie přišlo nejvíce přistěhovalců v posledních dvaceti letech. Díky tomu, že se ze země odstěhovalo jen málo obyvatel, dosáhla celková migrace pravděpodobně nejvyšší hodnoty v historii. Vláda ministerského předsedy Davida Camerona se přitom snaží migraci co nejvíce omezit.

Migrace, která se vypočítá jako rozdíl mezi těmi, kteří se přistěhovali, a těmi, kteří naopak odešli, dosáhla 252 tisíc. V porovnání s rokem 2009 vzrostla o 15 procent. Jedná se o nejvyšší hodnotu od roku 1964. Tehdy začal Britský statistický úřad migraci sledovat a podle něj je migrace za rok 2010 nejspíše nejvyšší v historii země.

Británii si loni pro život zvolilo 591 tisíc cizinců. 339 tisíc lidí, tedy nejméně od roku 2001, se vystěhovalo. Oproti minulým létům, kdy největší skupinu tvořili odborní pracovníci a manažeři, loni v ostrovním království přibylo nejvíce studentů v historii. 130 tisíc z nich zůstalo v Anglii a Walesu, ve Skotsku a Severním Irsku přibylo jen 11 tisíc zahraničních studentů.

Cameronova vláda se od svého nástupu pokouší počtu přistěhovalců omezit, navrhuje roční strop 20 700 pracovních víz pro žadatele mimo Evropské unie. Dále chce snížit počet vysokých škol, které budou smět přijímat zahraniční studenty. Těžší by přistěhování měli mít i rodiny v Británii již usazených imigrantů.

Britská vláda chce migraci snížit radikálně, že současných stovek tisíc za rok na desítky tisíc, tedy na méně než polovinu současných čísel. Za to si ale kabinet vysloužil kritiku od představitelů britského průmyslu, kteří tvrdí, že omezení jim znemožní najmout zahraniční odborníky s klíčovými znalostmi. Bouří se i školy, pro něž jsou zahraniční studenti významným zdrojem příjmů.

Ministr pro imigraci Damian Green tvrdí, že od svého vrcholu v září 2010 klesá. Podle posledních dostupných dat ze září letošního roku ale počet žadatelů o azyl dosáhl nejvyšší hodnoty v posledních dvou letech. Nejvíce z nich pochází z Pákistánu, Íránu a Sýrie.