Do Bruselu se stěhují letní eurokomisaři

Budova Evropské komise

Budova Evropské komise Zdroj: CC BY 2.0: Sebastien Bertrand via Flickr

Na svou přechodnou tříměsíční misi do bruselského paláce Berlaymont, kde sídlí Evropská komise, se chystají první dva „letní” eurokomisaři. Usednou tu jako náhradníci za řádně zvolené kolegy, kteří dali přednost kariéře europoslanců a podle pravidel EU musejí do konce června buď složit svou funkci v komisi, nebo postoupit své křeslo v Evropském parlamentu.

Finský komisař Olli Rehn, který vedl vlivný post ekonomických záležitostí, přepustil své místo někdejšímu premiérovi Jyrki Katainenovi. Do parlamentních lavic usedne také Polák Janusz Lewandowski, jehož post rozpočtového komisaře na léto převezme Jacek Dominik, dosavadní náměstek polského ministra financí.

Do Evropského parlamentu kandidovalo celkem sedm členů Evropské komise – a všichni uspěli. Někteří ale raději zůstanou v Berlaymontu a postoupí svůj poslanecký mandát spolustraníkům, kteří v květnových eurovolbách zůstali pod čarou. Je to případ slovenského eurokomisaře Maroše Šefčoviče, s nímž vládní Smer počítá do nové Evropské komise, která by měla začít pracovat letos v říjnu. Stejně tak Chorvaté kalkulují s Nevenem Mimicou.

Zřejmě největší vabank pak hraje Rehn. Finsko totiž počítá s tím, že jeho přechodný eurokomisař Katainen dostane definitivu a zůstane v Bruselu dalších pět let. Vzhledem k tomu, že v komisi může mít každá země jen jednoho politika, znamenalo by to, že by se Rehn musel porozhlížet jinde. Ve stejné pozici je i Viviane Redingová z Lucemburska, která doposud v Evropské komisi vedla resort spravedlnosti. Pokud se šéfem komise stane její krajan Jean-Claude Juncker, Lucembursko už dalšího eurokomisaře navrhovat nemůže.

David Klimeš: Eurokomisař jak má být