Do hladovějícího syrského města Madájá dorazily kolony s pomocí

město Zahraa, Sýrie,

město Zahraa, Sýrie, Zdroj: ctk

Do západosyrského města Madájá, kde podle OSN hladoví na 40 tisíc lidí, dorazil konvoj s humanitární pomocí. Souběžně s ním dojel do cíle další konvoj, který veze pomoc do šíitských enkláv na severu země. Informoval o tom syrský Červený půlměsíc. V každém z konvojů je 40 automobilů a zásoby asi na měsíc. S otevřením humanitárního koridoru souhlasila minulý týden syrská vláda. Pomoc se tak dostane k nejméně 60 tisícům lidem.

Kamiony najíždějí do Madáji postupně, první dva přivezly potraviny a další dva přikrývky. Obyvatelé města vyhlíželi vozy od rána před svými domy.

Zatímco opoziční Madájá je obležena syrskou armádou, dvojici šíitských enkláv obklíčili povstalci. Situace ve městě Madájá je podle OSN mimořádně kritická. Organizace Lékaři bez hranic (MSF) uvedla, že od začátku prosince tam hlady zemřelo deset lidí. Místní lékaři, se kterými je MSF v kontaktu, prý týden nejedli. Na 200 obyvatel města trpí silnou podvýživou a deset lidí kvůli vyhladovění potřebuje intenzivní lékařskou péči, uvedla MSF.

Situace se také rychle zhoršuje v enklávách Fúa a Kafrajá, kde je v obležení asi 30 tisíc lidí.

Povstalci loni na jaře obsadili velké části území na severozápadě Sýrie včetně dvou šíitských enkláv Fúa a Kafrajá v provincii Idlib. K šíitské sektě alávitů patří syrské vedení. Armáda v odvetě obklíčila Madáju a sousední Zabadání, které bývalo v minulosti jedním z center protiasadovské opozice. Obě tyto lokality leží poblíž hranice s Libanonem v governorátu Damašek.

V Madáji je situace asi nejhorší, minulý týden se objevily zprávy o tom, že ceny potravin tam dosáhly horentní výše a lidé se živí i listím. Město obléhá také spojenec syrské armády libanonský Hizballáh. Jeho televize uvedla, že situace není tak špatná, jak uvádějí zahraniční sdělovací prostředky, a že se občané Madáji nechali zneužít k propagandě. Nikdo prý hlady nezemřel a jsou to nikoli obléhatelé, ale povstalečtí velitelé, kdo brání lidem odejít. Hizballáh tvrdí, že do města posílá zásoby, které si mohou koupit ti, kteří mají peníze. Povstalečtí velitelé se prý ale těchto zásilek zmocnili.