Dohoda mezi Bělehradem a Kosovem je protiústavní, rozhodl soud

Protesty v ulicích Prištiny

Protesty v ulicích Prištiny Zdroj: ctk/AP

Část srpnové dohody mezi Bělehradem a Prištinou, která poskytuje větší pravomoci oblastem v Kosovu s většinovým srbským obyvatelstvem, je v rozporu s kosovskou ústavou. Dnes o tom podle agentury Reuters rozhodl kosovský ústavní soud, který již v listopadu předběžně pozastavil účinnost dohody. Ujednání vzniklo za diplomatického přispění Evropské unie, která rozhovory organizovala.

Soud ve svém verdiktu uvedl, že některé „principy nejsou zcela v souladu s příslušnými ústavními standardy“. Sporné části se týkají posílení práv Společenství srbských obcí, které sdružuje regiony, kde většinu tvoří kosovští Srbové. Proti větším pravomocem pro Srby v Kosovu ostře vystupují kosovští nacionalisté, kteří dohodu označili za ohrožení územní celistvosti někdejší jihosrbské provincie. Priština na Srbsku v roce 2008 vyhlásila nezávislost, kterou Bělehrad odmítá uznat.

Představitelé kosovské vlády k verdiktu prozatím řekli, že sporné části dohody bude zřejmě nutné znovu vyjednat a že je obtížné předpovědět, jak Srbsko zareaguje. To již v listopadu na pozastavení účinnosti dohody pobouřeně oznámilo, že je to úder proti dialogu mezi Prištinou a Bělehradem.

Kosovská prezidentka Atifete Jahjagaová se pod tlakem opozičních protestů obrátila na ústavní soud s žádostí o stanovisko k tomu, zda dohoda porušuje ústavu. Nyní vyzvala vládní i opoziční strany, aby rozhodnutí respektovaly a využily tuto příležitost k obnovení politického dialogu a k normalizaci vnitropolitického stavu země.