Dopad dohody s věřiteli: řeckým uklízečkám a školníkům hrozí vyhazov

Řekové

Řekové Zdroj: ctk/AP

Uklízečkám a školníkům, které řecká vládní strana SYRIZA s velkou slávou nabrala zpátky do práce po jejich vyhazovu předchozím kabinetem, nyní po pondělní dohodě s mezinárodními věřiteli v čele s eurozónou opět hrozí, že se ocitnou na dlažbě.

Řecký server iefimerida v této souvislosti připomněl, že součástí dohody premiéra Alexise Tsiprase na summitu eurozóny je, že vláda s pomocí parlamentu zvrátí všechna jednostranná legislativní opatření přijatá po lednovém volebním vítězství bez souhlasu věřitelů.

S výjimkou kroků na podporu sociálně nejslabších obyvatel v rámci takzvaných humanitárních opatření tak musí kabinet v podstatě zrušit zpětný nábor devět tisíc státních zaměstnanců, které předchozí vláda propustila na základě úsporných opatření.

Eurozóna ale nepožaduje striktní vyhazov čerstvě přijatých lidí, pokud Atény vykompenzují jejich přijetí snížením stavů zaměstnanců jinde.

Podstatou požadavků věřitelů je zeštíhlení státního aparátu, u kterého už předchozí vlády našly nejméně bolestné řešení přijímané i v jiných evropských zemí, a sice že nahrazují zaměstnance odcházející do důchodu menším počtem nových pracovních sil. I tento proces je ovšem při akutní potřebě snížení nákladů zdlouhavý a řecký stát musel přistupovat i k takzvanému dočasnému propouštění.