Dopad krize: banky nechtějí půjčovat Ukrajině ani Rusku

Ruské rubly

Ruské rubly Zdroj: Michael Mandiberg CC BY-SA 2.0 Flickr

Objem poskytnutých půjček Ukrajině a Rusku ze strany nadnárodních bank v prvních třech měsících tohoto roku prudce klesl. Podepsalo se na tom geopolitické napětí v regionu a také oslabení měn obou zemí, což snížilo hodnotu půjček. Ukázaly to dnešní údaje Banky pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS). Ta bývá označována za "centrální banku centrálních bank".

Zahraniční půjčky Rusku se na konci března snížily na 209 miliard dolarů (4,3 bilionu korun), což představuje pokles o sedm procent z částky 225 miliard dolarů na konci loňského prosince. Půjčky Ukrajině se pak snížily na 22 miliard dolarů, což je proti částce 25 miliard dolarů z prosince pokles o 12 procent.

Za poklesem hodnoty půjček z velké části stojí prudké znehodnocení ruského rublu a ukrajinské hřivny vůči americkému dolaru, což snížilo dolarovou hodnotu půjček vedených v domácích měnách, uvedla podle agentury Reuters BIS.

Pokles hodnoty úvěrů poskytnutých Rusku a Ukrajině je ale v kontrastu s výrazným nárůstem přeshraniční úvěrové aktivity bank ve stejném období. Za první tři měsíce roku stouplo přeshraniční poskytování úvěrů ze strany bank o 580 miliard dolarů. Bylo to nejvíce od konce roku 2011, a zároveň zvrat vzhledem k poklesu v úvěrování během loňského roku. Největší nárůst nastal u úvěrů pro vypůjčovatele v Číně.

Poskytování úvěrů přes hranice do rozvíjejících se evropských zemí naopak ve čtvrtletí počtvrté za sebou kleslo, nejvíce pak v Turecku a v Polsku.