Dopad ruské recese: Moskva šetří, důchodci přišli o bezplatnou dopravu

Moskevské metro

Moskevské metro Zdroj: Profimedia.cz

Stanice metra Park Kultury otevřená v roce 1935. Nejstarší část moskevského metra
Stanice metra Ochotnyj rjad otevřená v roce 1935. Nejstarší část moskevského metra
Stanice metra Krasnyje vorota otevřená v roce 1935. Nejstarší část moskevského metra.
Stanice metra Sokolniki otevřená v roce 1935. Součást nejstarší části moskevského metra
Stanice metra Partizanskaja otevřená v roce 1944
17
Fotogalerie
Více než 1,2 milionu ruských penzistů žijících v okolí Moskvy dnešním dnem přišlo o právo na bezplatné používání moskevské dopravy. Úřady si od tohoto kroku slibují úsporu ve výši 2,8 miliardy rublů (asi 1,1 miliardy korun), ale postižení důchodci tvrdí, že fakticky zůstanou uvězněni ve svých domovech a nebudou se moci vypravit ani za vnoučaty, ani k lékaři.

Jen asi 100 tisíc důchodců, jejichž penze je nižší než životní minimum, budou mít nárok na vyplacení sociální dávky v případě, že budou muset cestovat do moskevských nemocnic. Ale podle zákona tato dávka nesmí ročně přesáhnout 400 rublů v případě vyšetření, anebo 6000 rublů v případě léčení, poznamenala stanice BBC na svém webu.

Nastolení sociální spravedlnosti?

Ostatní penzisty zvláště rozhořčil výrok ministryně hospodářství Moskevské oblasti Iriny Smirnovové, že zrušení výhod „nastoluje sociální spravedlnost“, protože mnozí důchodci využívali bezplatné dopravy k „blahobytnému“ zaměstnání a výplatě v Moskvě. Tam sice skutečně mnozí důchodci pracují, zpravidla však v podřadných pozicích.

„Je to přímo ostuda. Zákon nemá mít zpětnou platnost, nemají právo nás připravit o (dříve udělené) výhody,“ řekla listu Gazeta.ru pětasedmdesátiletá Ljudmila Majetná z Lobně u Moskvy. Prý si to už prodiskutovala s kamarádkami a shodně dospěly k závěru, že se stávající penzí si nebudou moci dovolit návštěvu moskevských lékařů, ani potomků. Vždyť jedna cesta tam a zpět vyjde na 300 rublů (asi 121 korun).

„Nezabijou nás, už jsme přežili vše. Ale člověk se stydí za velmoc s tak dalekozrakými vůdci, že si nevidí ani na špičku nosu, ani nevidí ty, co jsou pod nima,“ dodala trpce.

Podobně rozhořčen je i šestašedesátiletý Vjačeslav Antipěnko, který celý život pracoval chemičce na moskevském předměstí, přišel tam i o zdraví, v Moskvě má děti a přátele - a teď jej zbavili „té nejzákladnější výsady“. Stejně nespokojeni jsou i jeho vrstevníci, vždyť mnohé léky si lze opatřit jen v moskevských lékárnách.

Bez posouzení starší generací

Opoziční komunisté zveřejnili, že hlasovali proti zákonu, zbavujícím důchodce bezplatné dopravy, a že zákon v oblastním sněmu prošel díky hlasům vládnoucí strany Jednotné Rusko. Ale i v této straně jsou kritici zákona. „To, že se zákon neposuzoval se starší generací, je špatné,“ řekl list senátor Valerij Rjazanskij, který předsedá Svazu penzistů Ruska. Připomněl, že kupříkladu ústřední nemocnice Moskevské oblasti, tedy okolí Moskvy, se nalézá v samé Moskvě. Zatím napsal dopis gubernátorovi, ve kterém jej jménem Svazu penzistů vybídl, aby úřady situaci znovu zvážily.

Ruská ekonomika se potýká s potížemi v důsledku poklesu cen ropy na světových trzích a západních sankcí, přijatých po anexi Krymu a podpoře proruského povstání na východu Ukrajiny. Ministerstvo financí proto rozhodlo šetřit i na sociálních výdajích.