Drahý benzín trápí i Německo. Připravuje „cenovou brzdu“

benzin

benzin Zdroj: profimedia.cz

Stejně jako v Česku i v sousedním Německu lámou ceny benzinu a nafty v posledních týdnech rekordy. Tamní politici proto chtějí zavést takzvanou cenovou brzdu, která má dovolit výrobcům pohonných hmot a čerpacím stanicím zvyšovat cenu jen jednou denně. Kromě toho ji budou muset den předem zveřejnit. Podle listu Bild už vládní koalice připravuje příslušný návrh zákona a o podobné iniciativě bude jednat i horní komora parlamentu, Spolková rada.

Chystaná úprava je podle deníku namířena proti dominantním dodavatelům pohonných hmot na německém trhu, koncernům Aral a Shell, podle jejichž cenové politiky se řídí i ostatní. „Miliony řidičů nesmějí být už drceni cenovou mocí několika petrochemických obrů,“ poznamenal k tomu Johannes Singhammer z konzervativního tábora kancléřky Angely Merkelové.

Podle návrhu, který má Bild k dispozici, budou mít výrobci za povinnost nahlásit do 14. hodiny ceny jimi dodávaných pohonných hmot na příští den a ty mají platit minimálně 24 hodin. „Našim cílem je zavést co možná nejrychleji opatření proti odírání na silnicích. Cena benzinu musí být znovu stanovována podle nabídky a poptávky, a ne podle toho, jestli jsou prázdniny nebo svátky,“ řekl Bildu poslanec vládní liberálů (FDP) Erik Schweickert.

V Rakousku platí povinnost zveřejňovat ceny v internetové databázi

S podobnou iniciativou přišla i východoněmecká spolková země Durynsko. Také její návrh, o němž bude dnes diskutovat Spolková rada, povoluje čerpacím stanicím zvyšovat cenu pohonných hmot jen jednou denně, jako je tomu například v Rakousku. Výrobcům a provozovatelům čerpacích stanic k tomu ukládá za povinnost zveřejňovat jejich ceny v internetové databázi, aby si motoristé mohli vybrat nejvýhodnější nabídku. Producentům navíc nařizuje dodávat konkurentům benzin a naftu za stejnou cenu, jakou nabízejí na vlastních pumpách.

Několik spolkových zemí už předem avizovalo, že tento návrh podporuje. „Tyto výrazné výkyvy cen na trhu s pohonnými hmotami se těžko sledují a mezi spotřebiteli a podnikateli kvůli tomu roste nespokojenost,“ prohlásila bavorská ministryně pro evropské záležitosti Emilia Müllerová.

benzinbenzin | profimedia.cz

Březen byl nejdražším měsícem na německých pumpách

Cena nejprodávanějšího benzinu Super E5, který odpovídá českému Naturalu 95, už na většině míst Německa dosáhla hranice 1,70 eura (42 korun) za litr. Stejné množství dieselu vyjde zhruba na 1,53 eura (37,90 korun). Březen tak byl nejdražším měsícem na německých čerpacích stanicích v historii. Autoklub AvD už varoval, že cena benzinu by zanedlouho mohla prolomit i hranici dvou eur za litr, pokud vláda urychleně nezasáhne.

V Česku se ceny pohonných hmot v uplynulém týdnu zvýšily na nová maxima. V porovnání s předchozím týdnem nafta zdražila o šest haléřů na průměrných 37,24 koruny za litr. Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 vzrostla o 31 haléřů na 37,26 koruny za litr.