Druhý irský zázrak? Dublin přepsal loňský růst ekonomiky na 26,3 procenta

Dublin, Irsko

Dublin, Irsko Zdroj: Pixabay.com

Irská ekonomika loni prudce zrychlila růst na rekordních 26,3 procenta namísto původně odhadovaného tempa 7,8 procenta. Za výraznou změnou stojí stěhování zejména amerických firem za lepšími daňovými podmínkami. Ty přinesly svůj kapitál a ovlivnily tak celkové irské statistiky.

Úřad upřesnil, že kvůli příchodu některých firem, zejména společností nabízejících mezinárodní leasing letadel, se musela přeúčtovat celá státní bilance. Do Irska v posledních letech díky nízkým daním přesouvají zvýšeným tempem svá oficiální sídla firmy zejména z USA a registrují zde své základní operace, i když management obvykle zůstává v původní zemi.

Stěhování uměle zvýšilo objem malé ekonomiky, protože zisky firem po celém světě s irským sídlem se můžou započítat jako součást hrubého národního produktu.

„Po přemístění firmy se celá její účetní rozvaha zahrne do našich kapitálových aktiv a do naší mezinárodní investiční pozice. Tento velmi dramatický vzestup zvýšil kapacitu naší hospodářské produkce a ovlivnil loňské účty vývozu a dovozu,“ uvedl vedoucí statistik úřadu Michael Connolly.

Irsko bylo i při původně odhadnutém růstu o téměř osm procent druhým rokem za sebou nejrychleji rostoucí ekonomikou Evropské unie. V roce 2014 jeho ekonomika expandovala o 4,8 procenta.

Díky prudkému růstu hrubého domácího produktu (HDP) rapidně klesl irský státní dluh. Na konci roku sestoupil mírně pod 80 procent HDP ve srovnání s původním odhadem 93,8 procenta, uvedl Connolly.

Irsko se v roce 2010 dostalo kvůli kolapsu domácích bank do krize a muselo požádat o záchranný program, od té doby však výrazně oživilo. Loni ekonomika těžila z dalšího poklesu nezaměstnanosti, růstu maloobchodních tržeb a slabého eura, které podpořilo vývoz. V letech 2008 až 2010 se ekonomika Irska propadla o více než deset procent.